Szabadság nélkül semmi sincs

sajto_szab.jpegMa kezdődik az új szemeszter a Bálint György Újságíró Akadémián, ezt a beszédet este mondom el a hallgatóknak:

Köszöntelek benneteket a Bálint György Akadémián, ahol a világ legnagyszerűbb foglalkozásával ismerkedhettek. Azt, hogy az újságírás a világ legnagyszerűbb foglalkozása, nem én mondom, hanem Gabriel Garcia Marquez, a huszadik század egyik legjobb írója, aki élete végéig újságírónak vallotta magát.

Mondhatjátok, hogy Marquez még az analóg világban élt, de mi a dolga az újságírónak az internet, a fake news és a mesterséges intelligencia világában? Nos, erre a kérdésre hadd válaszoljak Salman Rusdie, az amerikai Nobelt, a Booker díjat elnyert író szavaival: „A szabadságra nyomás nehezedik, mind a bal, mind a jobboldal, mind a fiatalok, mind az idősek részéről.

Ez még soha nem történt meg korábban, és ezt tovább bonyolítják az új kommunikációs formák, például az internet, ahol a jól elkészített weboldalak, és rosszindulatú hazugságaik közvetlenül az igazság mellett állnak, és sokak számára nehéz megkülönböztetni egyiket a másiktól.

Ráadásul a közösségi médiánkban a szabadság eszméjével nap mint nap visszaélnek, hogy teret adjanak az online csőcseléknek, amiből a platformok milliárdos tulajdonosai profitálnak, és amit egyre inkább elfogadni látszanak. De mit kezdjünk a véleménynyilvánítás szabadságával, amikor ilyen sokféleképpen visszaélnek vele?

Továbbra is azt kell tennünk, friss erővel, amit mindig is tennünk kellett: a rossz beszédet jobb beszéddel, a hamis narratívákat jobbakkal kell ellensúlyoznunk, a gyűlöletre szeretettel kell válaszolnunk, és nem szabad feladnunk a reményt, hogy az igazság győzedelmeskedhet még a hazugság korában is."

Nem szabad feladni a reményt, hogy az igazság kiderül, de ez szabad újságírás és sajtó nélkül igen nehéz. A napokban Magyarországon is sok minden kiderült a hatalom gyakorlásáról, morálról és móresről. Egy magyar online lap, a válasz online cikkét idézem nektek:

"Régen volt ennyire világos, hogy a politikai verseny, illetve a szabad sajtó nem a nyünnyögő értelmiség nünükéje meg a hanyatló Nyugat ópiuma. Ha nincs verseny, a domináns szereplő elkényelmesedik és azt hiszi, mindent megtehet. Akárhogy is született meg a kegyelmi döntés, valaki vagy valakik úgy gondolhatták, nem lesz semmi gond, vagy ha igen, majd „lekommunikáljuk”. Mint a Magyar Posta, amely akkor sem tud változni, amikor a futárcégek már valódi konkurenciát jelentenek. Mára a Fidesz lett a politika Magyar Postája.

Csupán a propagandatermékekből, a szabad sajtó maradéka nélkül pedig soha nem tudtuk volna meg, hogy a pedómentegető figura kegyelmet kapott. Ismét nyilvánvalóvá vált: a szabad sajtó nem afféle kesztyűbáb a nyugati bábjátékosok kezén, ahogy azt sok-sok kesztyűbáb mondja itthon. Nem.

A szabad sajtó a nemzet immunrendszerének egyik legfontosabb eleme."

Szabad sajtó nélkül nincs szabadság, akadémiánk névadója, Bálint György pedig azt írta: Szabadság nélkül nincs rend - szabadság nélkül semmi nincs.

László József