Az aranjuezi szép napok véget értek

wonke.jpeg

Az aranjuezi szép napok véget értek, így kezdődik Friedrich Schiller drámája, a Don Carlos, és Rezső a forgatás vagy az interjú kezdete előtt ezt németül mondta el: Die schönen Tage in Aranjuez sind zu Ende. Én általában egy Goethe verssel válaszoltam, a Varázslóinas, a Zauberlehrling kezdő soraival: Hat der alte Hexenmeister Sich doch einmal wegbegeben! Und nun sollen seine Geister auch nach meinem Willen leben! Elment hát a vén varázsló, Végre nincs ma itt a mester! Szellemeit én varázslom Élni-halni most az egyszer: "

Az aranjuezi szép napok véget értek, pedig úgy 25 évig tartottak, 1984-ben dolgoztunk először együtt, Lengyelországban forgattunk a Panorámának, én a tudósító-tanonc, ő pedig Várszegi Karcsi mellett a segédoperatőr. /Karcsi volt az, aki a libanoni polgárháborúban kamerával ment fel egy bejrúti háztetőre, de egy vadászpilóta a kamerát valószínűleg vállról indítható rakétának nézte, és ráfordult a vadászgéppel az operatőrre.Karcsi sötét hajjal ment fel, őszen jött le, egy szempillantás alatt őszült meg, de legalább élt./ 

Wonke Rezső a barátom lett, és sokat és sokszor dolgoztunk együtt, nagyon sok helyen. Athén és Róma, Libanon és Bosznia, Lengyelország és Csehország, Ausztria, Németország, Svájc és Szlovákia, és persze idehaza. Az ő filmográfiájából másoltam ki a közös munkákat, az önálló dokumentumfilmeket - nem időrendi sorrendben:

Berlin...- főváros? (magyar dokumentumfilm, 34 perc, 1993)

Európa oszlopai (magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 4x28 perc, 2005)

A bosnyák piramisok rejtélye  (magyar dokumentumfilm, 22 perc, 2006)

Magyarok Münchenben, bajorok Magyarországon  (magyar dokumentumfilm, 25 perc, 2005)

Egy bajor építőmester (magyar portréfilm, 25 perc, 2005)

Augsburgi pillanatok (magyar ismeretterjesztő film, 8 perc, 2005)

Átokföldje, avagy a Benes dekrétumok (magyar dokumentumfilm, 36 perc, 2005)

Viadal a müncheni Arénában (magyar dokumentumfilm, 25 perc, 2005)

Az autonómia prófétája - Komlóssy László (magyar dokumentumfilm, 62 perc, 2006)

'56 Poznanban kezdődött (magyar dokumentumfilm, 42 perc, 2005)

A lista ennél jóval hosszabb, hiszen forgattunk a Vannak vidékek számára Budapest, Somló és Balaton filmet, 1994-ben egy olyan riportfilmet, amely segítette a Duna TV megmaradását, készült nagy interjú Ryszard Kapuscinskivel, Wojciech Jaruzelskivel, Mieczyslaw Rakowskival, együtt készítettük az első olyan interjút 1988-ban a lengyel szolidaritás egyik vezető képviselőjével, Bronislaw Geremek professzorral, ami lement egy kelet-európai tv-ben. Együtt tartóztattak le bennünket a gdanski hajógyárnál, a magyar nagykövet segítségével szabadultunk.

Aztán 2010 után mindez elmaradt, a politikai idő nem kedvezett a közös munkának, elmaradtak a beszélgetések, a fantasztikus hallgatások , mint anno Athén mellett a Szunion-fokon, vagy Rómában a Campo de Fiorin és a Via Appia Antiqua-n.

Az aranjuezi szép napoknak vége, élni-halni, most az egyszer... Most.

Isten veled barátom, Wonke Rezső!