Hogyan segítettek Orbán tanácsadói a PiS-nek elveszíteni a választást?

lengyelv.jpeg

A Polityka című lengyel lap online változata exkluzív információkat közölt arról, hogy Orbán Viktor tanácsadói részt vettek a lengyel választási kampányban, és részben az ő tanácsaik miatt veszíthetett szövetségese, Kaczynski és pártja, a PiS. Az alábbiakban a lap cikkének  kissé rövidített változata.  

Hogyan segítettek Orbán tanácsadói a PiS-nek elveszíteni a választást. És ki hozta be őket?

A PiS-ben számvetés és a vereség után kölcsönös vádaskodás folyik. A választási stáb tagjai és a párt frakciója egymást teszik felelőssé a kampányért. Nevek hangzanak el, köztük olyanoké is, akik Orbán Viktor magyar miniszterelnök tanácsadói. Több, a PiS választási stábjához köthető forrásból is hallottuk, hogy Orbán Viktor politikai és kampánytanácsadói sokat szóltak bele a kampányba.

A magyarokkal való ötletelés az új stáb megalakulásakor jött, amikor Tomasz Poręba lemondott, és Joachim Brudziński vette át a stafétabotot - mondja interjúalanyunk. Ki hozta őket? Informátorunk szerint Adam Bielan Tomasz Matynia, a Kormányzati Tájékoztatási Központ vezetőjével, Mateusz Morawiecki miniszterelnök teljes támogatásával.

Orbán tanácsadói ontották az ötleteket

Június közepén Tomasz Poręba képviselő lemondott a PiS választási stábjának vezetői posztjáról, és Joachim Brudziński irányításának első napjától kezdve jelentősen kibővült a stáb. Morawiecki környezetéből is csatlakoztak hozzá emberek (Piotr Müller kormányszóvivő és Tomasz Matynia), valamint Paweł Szrot, az elnöki hivatal vezetője. A koalíciós partnerek Adam Bielan (Köztársasági Párt) és Patryk Jaki (Szuverén Lengyelország) is csatlakoztak. Az ilyen felállás a párton belüli békét, a tevékenységek jobb összehangolását és a különböző körök törekvéseinek kielégítését hivatott biztosítani. És hogy mi lett belőle, azt tudjuk.

Június végén kezdtek kirajzolódni az Orbán tanácsadói által szajkózott elképzelések. Bár hivatalosan soha nem jelentek meg a Nowogrodzskában tartott megbeszéléseken, informátoraink szerint nagy hatással voltak arra, hogyan alakult a kampány. - 'Azt csináltak, amit akartak, Bielan és Morawiecki emberei pedig azzal érveltek, hogy segítenek nekünk a harmadik ciklus megszerzésében' - mondja stábunk beszélgetőpartnere. - Azt állították, hogy elég azt átültetni a stratégiánkba, ami nekik bevált, és máris meglesz a győzelem. Csak nem vették figyelembe a lengyel választási sajátosságokat és a közhangulatot.

Új kampánytéma: népszavazás

Az új kabinetfőnökkel és a magyarok befolyásával a Jog és Igazságosság Pártja (PiS) úgy döntött, hogy megváltoztatja a korábban domináns kampánytémát. Az új mozgatórugó a "menekültek kényszerbetelepítéséről" szóló népszavazás volt. Kaczyński a Szejm emelvényéről jelentette be, hogy a választás napján tartják meg. - Tomi pillanatokkal azután hagyta el a stábot, hogy az elnök bejelentette a népszavazást. Már tudta, hogy a magyarok diktálják, hogyan nézzen ki a kampány, és ő nem akart részt venni benne - halljuk Nowogrodzka környékéről.

A népszavazás és a választás összekapcsolásának ötlete annak a másolata volt, amit Orbán kipróbált Magyarországon. 2022 áprilisában sorozatban negyedszer nyerte meg a választásokat, ugyanakkor elvesztette az "LMBT-propagandáról" szóló népszavazást. Ahogy Lengyelországban, azt is a választásokkal egy időben, és ugyanazokon a helyszíneken tartották. Az egyik kérdés az volt: "Támogatja-e a kiskorúak szexuális irányultságának szülői beleegyezés nélküli oktatását a közoktatási intézményekben?". A magyarok - a lengyelekhez hasonlóan - bojkottálták a népszavazást. A különbség az, hogy ez segített Orbánnak és a Fidesznek mozgósítani a választókat, míg a PiS százalékban ugyan nyert, de nem gyűjtött elég mandátumot, így le kell mondania a hatalomról.

"Mennyire lehet Tuskot szidni?"

Jog és Igazságosság párti beszélgetőpartnereink, akik nem szimpatizálnak a miniszterelnökkel, és bizonyára magukról is el akarják hárítani a vereségért a felelősséget, azt sugallják, hogy Bielan és Morawiecki emberei a magyarok ösztönzésére "fűzték fel" a támadásokat Donald Tusk ellen. - Ez pedig még jobban mozgósította az ellenzéki támogatókat, hiszen mennyire lehet Tuskot szidni? A magyarok sikeresen és következetesen püfölték Soros Györgyöt, és azt hitték, hogy ez a siker receptje Lengyelországban. Találtak egy ellenséget, és nekiláttak felszállni a szekérre, halljuk. De azért itt nehéz Orbán tanácsadóit hibáztatni. Néhány hónapig, amikor Poręba vezette a kampányt, a Jog és Igazságosság párt stratégiájának része volt, hogy Tuskot a német-orosz érdekeknek behódolónak bélyegezzék. A Jog és Igazságosság párt kezdettől fogva úgy állította be őt, mint minden rossz szimbólumát.

A választások utáni hétfői Nowogrodzka utcai stábgyűlésen és kampányösszegzésen Jarosław Kaczyński állítólag már megbékélt vereségével. A személyes leszámolások elkerülhetetlenek, de az elnök inkább arról beszélt, hogy a pártnak újból mozgósítania kell, mert hamarosan kezdődik az önkormányzati kampány, közvetlenül utána pedig az Európai Parlament. Beszélgetőpartnerünk szerint Kaczyńskinak is vállalnia kell a felelősséget a vereségért: - Jarosław volt az, aki beleegyezett egy ilyen felduzzasztott stábba, és maga is erősen hitt abban, hogy az Orbán tanácsadói által hozott megoldások meghozzák számára a sikert. Kár, hogy nem voltak körülötte olyan emberek, akik megmondták volna neki, hogy ez nálunk nem fog működni.

https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/2231806,1,jak-doradcy-orbna-pomogli-pis-przegrac-wybory-i-kto-ich-sprowadzil.read?src=mt