Karikó Nobel-díja válasz az oltáselleneseknek

Karikó Katalin Nobel-díja válasz a tudományellenes álhírek özönére.

impfung.png

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kommentárja:

Válasz az oltásellenes összeesküvők ostoba reakcióira

Írta: Joachim Müller-Jung

Az RNS-vakcina két úttörőjének, Karikó Katalinnak és Drew Weissmannak a méltatása a Nobel-szervezet talán legfontosabb és legokosabb lépése az utóbbi évek tudományellenes, maró félretájékoztatási kampányai ellen.

A Korona-járvány az összeesküvés-elméletek mocsarát hozta létre, amely - az oltóanyagokon fennakadva - azzal fenyeget, hogy egyre mélyebbre hatol. A védőoltásokat sokféle okból el lehet utasítani, legyen az ideológiai, ezoterikus vagy - amiről gyakran megfeledkeznek - orvosi. Az mRNS vakcinák esetében azonban nem lehet komolyan kétségbe vonni a tudósok történelmi, sőt zseniális teljesítményét, akik Alfred Nobel legjobb szellemében cselekedtek, hogy valami előrelátható és bizonyíthatóan hasznosat hozzanak az emberiségnek.

Különösen tartósnak bizonyult az oldalról gondolkodók egy kasztjának meggyőződése, hogy az mRNS-vakcina géntechnológiával gyógyítja az egészséges embereket. Valójában az mRNS, azaz a hírvivő ribonukleinsav a genetikai információ apró darabkái, amelyeket maga a vírus használ fel arra, hogy bejusson az emberi szervezetbe. Nem vírus, nem szaporodásra képes genetikai információ, még csak egyetlen olyan biokémiai elemet sem használnak, amely behatol a sejtmagba, és így sejtjeink parancsnoki központjába, ahol a kolonizált génmanipuláció végbemehetne.

Nincs olyan gyógyszer a világon, ami mindenkinél ugyanúgy hatna. A laboratóriumban kifejlesztett és a két Nobel-díjas által méretre szabott, és mindenekelőtt stabil mRNS semmivel sem másabb géntechnológia, mint az évszázadok óta gyártott összes életmentő vakcina. Inkább történelmi szerencsejátékról van szó. Az, hogy a Karikó és Weissmann, valamint néhány más RNS-kutató által évtizedeken át - sok akadémiai csoport meggyőződése ellenére is - forszírozott mRNS-technológia fejlődése kivezetett a fertőző vészhelyzetből, és vélhetően milliók és milliók életét mentette meg, ma már nem tagadható. A tudományos bizonyítékok és a valós empirizmus tagadhatatlan.

Visszatekintve, a járvány pusztítása példátlan ütemben gyorsította fel az orvosi fejlődést. Ebből a szempontból nézve a Corona-járvány nemcsak az elkerülhetetlen globális egészségügyi válságok vészhelyzete volt, amelyeket sürgősen meg kell tanulnunk jobban kezelni, hanem egy olyan biotechnológiai találmány áttörése is, amelynek ma is értékes szolgálatokat kellene tennie az orvostudomány egésze számára.

A dolgok természetéhez tartozik, hogy ez az innováció nem csodaszer, azaz lehetnek egyes mellékhatások is, és hogy gazdaságilag is hasznosítható lesz, mint az mRNS társfejlesztő Biontech vagy a Moderna esetében. Nincs olyan gyógyszer a világon, amely minden embernél ugyanúgy hatna. Sőt: ha az általános egészségügyi előnyök olyan egyértelműen meghaladják a kockázatokat, mint ahogyan az első mRNS-vakcinák esetében már most is, akkor az is indokolt lehet, hogy az emberiség számára a kollektív haszon bizonyítását már a kísérleti szakaszban is díjazzák.

Amikor, mint az mRNS-vakcinák esetében, a dezinformáció áltudományos mocsarát hozzák létre, amely a tudományba vetett bizalmat igyekszik aláásni, akkor az olyan tudományos hatóságoknak, mint a Nobel Szervezet, sürgősen fel kell lépniük. 

https://www.faz.net/aktuell/wissen/medizin-nobelpreis-2023-gegen-die-tauben-reflexe-der-impfverschwoerer-19215627.html?fbclid=IwAR10dR5aWotUEfubWqyYfJK7fF-BAkxCqPWXq3FmdtD4FOQzDBF2YGZWIUo