NIXON TUDTA...

Az amerikai elnökök - Trump kivételével - általában segíteni próbálták egymást. Egy Bill Clintonnak írt, 1994-es, feloldott titkosítású levélből kiderül, hogy Richard Nixon volt elnök, - aki a múlt század egyik legnagyobb botránya miatt volt kényleten lemondani -, milyen jól megértette az oroszokat.

A levelet a Wall Street Journal online változata ismerteti.

jeltsin-photo_crop-560x426.jpeg

1994 március 21-én  hétoldalas levelet írt  Richard Nixon az akkori elnöknek, Bill Clintonnak oroszországi útjáról. Nixon a levél szerint előre látta a harciasabb Oroszországot, és egy olyan személy felemelkedését, mint Vlagyimir Putyin, továbbá a Moszkva és Kijev közötti kapcsolatok romlását.

A 81 éves politikus akkor tért vissza kéthetes oroszországi és ukrajnai útjáról. 1972-ben ő volt az első hivatalban lévő elnök, aki Moszkvába látogatott, ahol aláírta a ballisztikus rakéták elleni szerződést és a stratégiai fegyverzetkorlátozási szerződést. Hivatalából való távozása után továbbra is kapcsolatban állt a kormányok elitjével és az ellenzéki vezetőkkel szerte a világon.

Az, hogy Clinton demokrata volt, Nixon pedig republikánus, nem jelentett gondot a kapcsolatban.

A hidegháborús harcos Nixont érdekelték a hidegháború utáni korszak körvonalai. A levélben arra figyelmeztetett, hogy Borisz Jelcin rövid demokrácia-kísérlete már véget ért. "Mint Jelcin egyik első támogatója ebben az országban, és mint olyan, aki továbbra is csodálja őt a múltbeli vezetéséért, vonakodva bár, de jutottam arra a következtetésre, hogy helyzete a decemberi választások óta rohamosan romlott, és hogy Oroszország megkérdőjelezhetetlen vezetésének napjai meg vannak számlálva" - írta Nixon Clinton úrnak. "Ivási rohamai hosszabbak, és depressziós időszakai gyakoribbak. A legaggasztóbb, hogy a Dumában és az országban egyre inkább Amerika-ellenes környezetben már nem tudja teljesíteni az önnek és más nyugati vezetőknek tett vállalásait".

Nixon azt is írta, hogy Moszkva és Kijev viszonya megromlik. Bár a dinamika javult Jelcin hivatali ideje alatt, az ukrajnai helyzet "rendkívül robbanásveszélyes". "Ha hagyjuk, hogy kicsússzon az irányításunk alól", figyelmeztetett Nixon, "akkor Bosznia emellett úgy fog kinézni, mint egy kerti parti". A volt elnök úgy vélte, hogy az amerikai diplomaták nem veszik elég komolyan a kérdést. "Ukrajna fontossága miatt vonakodva kérem, hogy azonnal erősítsék meg diplomáciai képviseletünket Kijevben" - írta.

Ugyanilyen fontos volt, hogy az Egyesült Államok számoljon előre Jelcin lehetséges utódjával. "Bush hibát követett el, amikor túl sokáig ragaszkodott Gorbacsovhoz a szoros személyes kapcsolat miatt. El kell kerülnie ugyanezt a hibát a Jelcinnel való nagyon jó személyes kapcsolatában". Nem volt világos, hogy ki lehet ez az utód. "Még mindig nincs senki, aki Jelcin kategóriájába tartozna, mint potenciális vezető Oroszországban" - írta Nixon. "Az oroszok komoly emberek. Hruscsovot többek között azért tették a polcra 1964-ben, mert a büszke oroszok szégyellték az ENSZ-ben és más nemzetközi fórumokon elkövetett durva bohóckodását".

Más szóval, ha az Egyesült Államok nem cselekszik azonnal Jelcin utódjának érdekében, Oroszország ismét egy nacionalistább, keményvonalasabb vezető felé fordulhat, mint amikor Leonyid Brezsnyev követte Hruscsovot. Nixon az elnöki személyzettel kapcsolatban is figyelmeztette Clintont. "A Fehér Házban töltött éveim alatt megtanultam, hogy a legjobb döntéseimet, például azt, hogy 1972-ben Kínába menjek, a legtöbb külügyi tisztviselő ellenvetése vagy jóváhagyása nélkül hoztam meg" - írta.

Nixon nyilvánvalóan úgy gondolta, hogy Clintont nem jól szolgálták a saját emberei. "Ne feledje, hogy a külszolgálati vezetők úgy jutnak a csúcsra, hogy nem kerülnek bajba. Ezért jobban érdekli őket a saját seggük fedezése, mint az önöké". Mindig is a nagy dobás - a holdraszállás, az aranystandard egyoldalú megszüntetése, valamint a kínai és oroszországi utazások - inspirálta Nixont, aki Clintont is erre biztatta. Ehhez az kellett, hogy a legjobb ötleteket ne fojtsa a kormánya.

Putyin eddig öt elnökkel került szóváltásba, de Nixon volt az, aki előre látta őt. "Miután meghalt, azon kaptam magam, hogy azt kívánom, bárcsak felvehetném a telefont, és megkérdezhetném Nixon elnököt, hogy mit gondol erről a kérdésről vagy problémáról, különösen, ha Oroszországról van szó" - mondta Clinton 2013-ban. Nixon nem érte meg, hogy Putyin kövesse Jelcint, de a Clintonnal folytatott, nemrég titkosítás alól feloldott levelezése azt mutatja, hogy ma már nem lepődne meg az oroszországi történéseken.

Forrás: wsj.com, a kép: R. Nixon Foundation