Gázláng, a manipuláció művészete

what-is-gaslighting-5074703-no-text-0010e9e9455e404289cda649f0f5677b.gif

Az idei év szava a gázlángozás, a gaslighting, vagyis a pszichológiai manipuláció iránti érdeklődés még soha nem volt ilyen nagy az online szótárkeresés szerint.

Az amerikai Merriam-Webster szótárkiadó hétfőn jelentette be, hogy az év 2022-es szava a "gaslighting" - vagy ahogy a Merriam-Webster definiálja: "az a cselekedet vagy gyakorlat, amelynek során valakit durván félrevezetnek, valaki másnak a saját előnyére".

Az online szótárban végzett keresések szerint a kifejezés iránti érdeklődés 1740%-kal nőtt az előző évekhez képest. "Ez egy olyan szó, amely olyan gyorsan emelkedett az angol nyelvben, és különösen az elmúlt négy évben, hogy valójában meglepetésként ért engem és sokunkat" - mondta Peter Sokolowski, a Merriam-Webster főszerkesztője az AP hírügynökségnek.

A kifejezés az utóbbi években vált egyre elterjedtebbé, ahogy a szerkesztőségi cikkek, podcastok és tévéműsorok pszichológiai megközelítéssel próbálják elemezni a kapcsolatokat.

A Merriam-Webster "gaslighting" definíciója szerint a "gaslighting" a pszichológiai manipuláció olyan formája, általában hosszabb időn keresztül, amely "arra készteti az áldozatot, hogy megkérdőjelezze saját gondolatainak, valóságérzékelésének vagy emlékeinek érvényességét, és jellemzően zavart, önbizalom- és önértékelés-vesztést, érzelmi vagy mentális stabilitásának bizonytalanságát, valamint az elkövetőtől való függőséget eredményez".

A kifejezés egy klasszikus színdarab és film címéhez kapcsolódik, ennek cselekménye a 19. század közepének Angliájában játszódik. A fiatal Paula (Ingrid Bergman) megtalálja meggyilkolt nagynénje, Alice Alquist holttestét. A rendőrség sikertelenül nyomoz. Paula csak tíz év múlva tér vissza Londonba, és új férjével (Charles Boyer) a nagynénitől örökölt házba költöznek.

A házban azonban megmagyarázhatatlan dolgok történnek: tárgyak tűnnek el, rejtélyes hangok hallatszanak, a gázvilágítás elhalványul. A férj megpróbálja elhitetni az asszonnyal, hogy ez csak az ő képzelődése; ezzel az a célja, hogy feleségét őrületbe kergesse és ő maradjon egyedül a házban, mert ott van a primadonna nagynéni értékes hagyatéka…

Nos, a gázlángozás a fake news, az álhír-özön, az állami troll-hadseregek révén társadalmi méretűvé vált, a manipuláció, a valóság érzékelésének elvesztése tömeges jelenség. Arra kérdésre, hogy" nekem hiszel, vagy a szemednek?" az álhírek zuhatagában mind többen veszítik el a tisztán látás képességét, egyre többen gondolják komolyan, hogy mindenkinek lehetnek saját tényei.

A gázlángozás hatásos, és mindig az értékes hagyaték, meg a hatalom a tét...