Putyin különleges szolgálata- ezúttal Lengyelországban

Így működik a RISI, az Orosz Stratégiai Tanulmányok Intézete

A lengyel lapok különleges figyelemmel kísérik az oroszok ukrajnai agresszióját, ezzel párhuzamosan egyre több cikk jelenik meg arról, hogy Putyin különleges szolgálatai milyen mértékben hatoltak be különböző európai országokba. Az alábbi írás a wyborcza.pl cikkének rövidített változata.

risi.jpeg

Putyin különleges szolgálata megmérgezi Lengyelországot.

A RISI 2016-ban Donald Trumpnak segített megnyerni az amerikai elnökválasztást, Lengyelországban pedig többek között az abortuszellenes körök által is felkarolt ukránellenes és ultrakonzervatív eszméket népszerűsítette.

Az Orosz Stratégiai Tanulmányok Intézete (RISI) hivatalosan a Kreml számára elemzéseket készítő agytröszt, nem hivatalosan pedig egy különleges szolgálat. Lengyelországban kevéssé ismert, bár a kémelhárítás már 2015-ben figyelmeztetett a RISI-re, olyan nyílt kiadványokban, mint a Belbiztonsági Ügynökség Szemléje. A RISI emberei Lengyelországban minden nyugati "újítás" elítélését támogatták - a fiatalok szexuális nevelésétől kezdve a homoszexuális kapcsolatokon át az abortuszig és a válásig.

Az úgynevezett konzervatív értékeket támogatták, azaz a családot mint egy férfi és egy nő kizárólagos, lehetőleg sokgyermekes szövetségét. A RISI tevékenységének egyik fő célpontja Ukrajna volt, pontosabban annak a képnek a kialakítása, hogy az országot a banderisták irányítják, azaz fasiszta. Ehhez kapcsolódnak a határrevíziós elképzelések, amelyeket évek óta terjesztenek. A leghírhedtebb példa erre az, hogy Lengyelországot arra ösztönzik, hogy vegyen részt Ukrajna felosztásában és Lwów elfoglalásában, ahogyan azt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter néhány évvel ezelőtt javasolta.

Oroszországban a RISI is részt vett a független nem kormányzati intézmények, mint a külvilág úgynevezett ügynökei elhallgattatásában. Elemzései alapján alakult ki az ellenük való fellépés terve. Ma Zbigniew Ziobro és a Solidarna Polska politikusai nagyon hasonló rendelkezéseket próbálnak bevezetni Lengyelországban. Az Orosz Stratégiai Tanulmányok Intézetét 1992-ben Borisz Jelcin elnök döntése alapján hozták létre, miután felszámolták a KGB-t és létrehozták többek között a Külföldi Hírszerző Szolgálatot (FSZB).

A RISI-t 2009-ig hivatalosan is ennek a szolgálatnak rendelték alá. Miután közvetlenül a Kremlnek lett alárendelve, Vlagyimir Putyin szakértő támogatója lett, de a RISI nem szakadt el KGB-s gyökereitől. A szervezetet Mihail Fradkov, a KGB volt tisztje, orosz miniszterelnök (2004-2007) vezeti, akit Putyin a közelmúltban személyesen tüntetett ki az elnöki vitézségi érdemrenddel. Korábban, 2009-17 között az intézetet egy másik volt KGB-tiszt, majd az SWR tábornoka, Leonyid Resetnyikov vezette.

Az ő vezetése alatt született meg az intézetben a Russiagate-terv, vagyis az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozás, amelynek célja Donald Trump 2016-os győzelmének elősegítése volt. Amint arról a Reuters egy évvel később amerikai kormányzati tisztviselőkre hivatkozva beszámolt, a RISI-ben két, az amerikai választásokkal kapcsolatos akciótervet készítettek.

Az egyik elképzelés szerint Trump jelöltségét a közösségi médiában és az Amerikában aktív, de a Kremlhez kötődő műsorszolgáltatók, például az RT televízió által végzett propaganda-erőfeszítésekkel támogatnák. A másik terv később nagyobb hangsúlyt fektetett a demokrata jelölt, Hillary Clinton imázsának rombolására, aki nem sokkal a választások előtt még vezetett a közvélemény-kutatásokban. Trump nyert.

A RISI hasonló tevékenységet folytatott Bulgáriában, ahol támogatta az oroszbarát elnökjelöltet, Rumen Radovot, aki megnyerte a 2016-os és a 2021-es választásokat. Ez azonban nem akadályozta meg a nyugatbarát szófiai kormányt abban, hogy 2019-ben tízéves kiltiltást szabjon ki Reszetnyikovra, amiért az a bulgáriai hírszerzési műveletek koordinálásával Moszkva felé orientálta az országot.

Boszniában a RISI támogatta a szerb Milorad Dodikot, aki tagadja a balkáni háborúban elkövetett szerb bűnöket, hanem úgy véli, hogy Bosznia szerbek lakta részének vissza kell térnie Szerbiához. Amikor Dodik az ország szerbiai részén hatalomra került, személyesen adta át Reszetnyikovnak a magas kitüntetést. Végül a RISI-t azzal vádolják, hogy részt vett a montenegrói puccs megtervezésében, amelyben a GRU, azaz az orosz katonai hírszerzés tisztjei is részt vettek. A 2016-ban végrehajtott sikertelen puccs célja az volt, hogy megakadályozza az ország NATO-csatlakozását.

Lengyelországban az Intézet emberei világnézeti kérdésekben voltak a legaktívabbak, többek között Igor Beloborodovnak köszönhetően. Az 1980-ban született demográfiai szakember 34 évesen már a RISI vezetőjének tanácsadója volt. Ezt megelőzően az orosz elnök mellett működő Demográfiai Kutatóintézet vezetője volt.

Lengyelországban 2012-ben vált ismertté az "Óceántól óceánig" akciónak, vagyis a Czestochowai Szűzanya képének másolatának vándorlásának köszönhetően, amely "az élet védelmében" bejárta egész Oroszországot, Vlagyivosztoktól Moszkváig és Szmolenszkig, és többek között Litvániát, Fehéroroszországot, Ukrajnát, Lengyelországot, Nyugat-Európát, az USA-t, hogy ezt a "zarándoklatot" Ecuadorban fejezze be. Nemcsak a Kreml egyik fontos alkalmazottja vett részt a kampányban, hanem az ortodox egyház is támogatta azt.

A peregrináció lengyelországi szakasza egybeesett a lengyel katolikus egyház és az orosz ortodox egyház által Lengyelország és Oroszország népeihez intézett üzenet aláírásával. Az akkoriban a két ország közötti megbékélési folyamat áttörésének tekintett dokumentumot, amelyben nagy teret kapott az abortusz és az azonos neműek közötti kapcsolatok elítélése, ma Oroszország azon stratégiájának részeként tartják számon, amely a liberális értékek aláásásával támadja Európát. Lengyel részről az üzenetet Józef Michalik érsek írta alá, aki hamarosan annak az elméletnek az egyik fő képviselőjévé vált, hogy a "gender ideológia" állítólag veszélyt jelent Lengyelországra. Az akcióról a lengyel püspökségnek alárendelt Katolikus Hírügynökség széles körben és dicsérően számolt be, és Beloborodovot "az élet jól ismert védelmezőjének" nevezte. Néhány hónappal később Beloborodov ismét megjelent Varsóban, és a varsói érsekség tulajdonában lévő katolikus házban szállt meg.

Beloborodov elméletei hallgatóságra találtak Lengyelországban. Például, hogy a fiatalok szexuális nevelését a Nyugat azért erőlteti, hogy "demográfiailag elnyomja a geopolitikai versenytársként kezelt országokat". A lengyel ultranacionalisták is lelkesen vették át a 2014-es Majdan-forradalom után a Bandera Ukrajnáról szóló orosz narratívát.

Ennek az elméletnek az egyik fő képviselője Oleg Nemenszkij volt. Történész és politológus, a Lengyel Tudományért Alapítvány korábbi ösztöndíjasa (2005-től), ma a RISI ukrán és lengyel kérdésekre szakosodott elemzője. Nemenszkij szerint a Banderával és kortárs támogatóival szembeni negatív hozzáállás az, ami egyesítheti a lengyeleket és az oroszokat. "Ebben a kérdésben nincsenek eltérések országaink között. Úgy gondolom, érdemes lenne összehangolni erőfeszítéseinket, hogy a fiatal ukránok tudatában kételyeket keltsünk Bandera "hősiességével" kapcsolatban" - mondta. - mondta a rendkívül nemzeti "Lengyel Gondolat" című lapnak. Az interjút a Putyin-párti nézeteiről ismert Agnieszka Piwar készítette, aki gyakran utazik Oroszországba az ottani külföldi hírszerzéssel kapcsolatban álló személyek és szervezetek meghívására.

Az egyik ilyen szervezet a Gorcsakov Alapítvány, amely lengyel újságírókat és olyan embereket hív meg Oroszországba, mint Konrad Rękas a Kreml-barát Zmiana párttól. Az alapítvány együttműködési megállapodást kötött a RISI-vel. Nemenszkijre egy másik ismert lengyel radikális, Andrzej Zapalowski hivatkozott, aki az utóbbi időben az Ukrajnából érkező menekültáradattal kapcsolatos menekültellenes kijelentéseiről vált hírhedtté. Ez a Przemyślből származó, a Konföderációhoz kötődő politikus és előadó egyik írásában Ukrajna lehetséges területi szétesését elemezve azt állította, hogy az ország nyugati régiói megváltoztathatják nemzetiségüket.

Felidézte Nemenszkij szavait, aki 2016-ban azt mondta, hogy "a posztszovjet államok határainak megváltoztatása elkerülhetetlen", mert "kabinetekben hozták létre őket, és nem a nemzetek önrendelkezésének eredményeként jöttek létre". Zapałowski elsősorban Kárpátaljára mutatott rá, ahol Orbán Viktor tevékenykedik (ott jelentős magyar kisebbség él), de nem mulasztotta el megemlíteni, hogy Nyugat-Ukrajna nagy része a második világháború előtt Lengyelországhoz tartozott. Ami szerinte "bizonyos feltételek mellett" "akár a meglévő határok megváltoztatását eredményező szeparatizmusok formáját is öltheti".

Forrás: wyborcza.pl 

https://wyborcza.pl/7,75398,28351668,sluzba-putina-do-zadan-specjalnych-zatruwa-polske-tak-dziala.html?utm_source=mail&utm_medium=newsletter&utm_campaign=wieczorny&NLID=0804e38691ba355820595080d7d2a38e89a51dc51134ef821158663edf550eb5&fbclid=IwAR3PQDOGdlj_1VpqJnu9joGtmxNHIcof2pKzT6fW7M4eabLo_tnXtzIr2gY