A népvándorlás új szakasza

Demográfia, geopolitka, kommunikáció

attali1.jpeg

 

"Ha otthon vagy, gondolj az utazóra. Amikor utazol, gondolj az otthonodra." Japán közmondás

Az alábbi szöveg írója Jacques Attali, francia közgazdász, aki 1981 és 1991 között François Mitterrand elnök tanácsadója volt, 1991 és 1993 között pedig az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank első számú vezetője. 1997-ben Claude Allègre francia oktatási miniszter kérésére javaslatot tett a felsőoktatási diplomarendszer reformjára. 2008 és 2010 között Nicolas Sarkozy elnök alatt ő vezette a francia gazdaság növekedésének beindításával foglalkozó kormánybizottságot.

Ismerjük a számokat: a világ népessége 2050-re várhatóan eléri a 9,8 milliárd főt, és még többet, ha a közelmúltban megfigyelhető tendencia, miszerint egyre kevesebb lány jár iskolába, folytatódik.

E népesség nagy része a fejlődő országokban fog élni (87% a 2022-es 77%-kal szemben), városokban (68% a 2022-es 55%-kal szemben); 15 és 64 év közöttiek lesznek (63% a 2022-es 65%-kal szemben), várható átlagos élettartamuk 76,8 év (a 2022-es 72,8 évvel szemben). Az afrikaiak száma 2,5 milliárd, az indiaiaké 1,7 milliárd lesz.

A világ demográfiai növekedésének felét adó 8 ország közül 5 afrikai lesz: a Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyiptom, Etiópia, Tanzánia és Nigéria, amelynek a jelenlegi ütemben 790 millió lakosa lesz 2100-ban, 100 milliós városával, Lagosszal.

Az átlagéletkor Afrikában 17 év lesz, szemben az európai 42 évvel, és még magasabb Japánban, Dél-Koreában és Németországban. A 80 év felettiek száma megháromszorozódik, 150 millióról 450 millióra. Jelenleg az afrikai népességnek évente kevesebb mint 0,1%-a vándorol ki Afrikából, és a szubszaharai afrikaiak, akiknek száma Európában ma 10 millió, szemben az 1960-as egymillióval, még mindig csak a világ migránsainak 10%-át teszik ki.

2050-ben, akár tetszik, akár nem, az éghajlati, élelmezési, politikai és vallási problémák miatt várhatóan több mint 400 millió ember választja majd azt, hogy nem azon a kontinensen él, ahol született. Sokkal többen költöznek majd a saját kontinensükön belül, vidékről a városba, egyik országból a másikba.

Ma ez a migráció tragédiát jelent a száműzetésbe kényszerítettek és a hátrahagyott országok számára, amelyeket megfosztanak fiatalságuk egy lényeges részétől. Emellett feszültséget okoznak azokban az országokban, amelyek vonakodnak befogadni őket.Ha rosszul kezelik őket, konfliktusokhoz vezetnek, számos országban a szélsőjobboldalt juttatják hatalomra, és százmilliók életét teszik tönkre.

Ha jól irányítanák, ha a migrációt humánus módon szerveznék, ha a migránsokat képeznék és tisztességesen integrálnák a fogadó országokba, hogy megvédjék kulturális identitásukat, akkor ezek a népességmozgások mindenki számára hasznosak lennének. Enyhítenék a feltörekvő országok pénzügyi terheit, mivel az északi migránsok által megkeresett fizetések átutalt részét biztosítanák számukra, és szakképzett és szakképzetlen munkaerővel látnák el az északi országokat, hogy ellensúlyozzák demográfiai összeomlásukat, és finanszírozzák felosztó-kirovó nyugdíjukat.

A mai tragédiáknak rá kell ébreszteniük bennünket arra, hogy a bolygó népességmozgásának új szakaszába lépünk, és hogy sürgősen fel kell készülnünk rá, hogy ez az emberiség javát szolgálja, megőrizze az identitásokat és a békét szolgálja. Ebben a témában, mint oly sok másban, az emberiségnek globálisan kellene szerveződnie, meg kellene értenie, hogy saját érdeke, hogy önzetlen legyen, hogy sok mindent nyerhet azzal, ha mások kultúrájából merít, és soha nem szabad elfelejtenie a japán közmondást:

"Ha otthon vagy, gondolj az utazóra. Amikor utazol, gondolj az otthonodra".

Jacques Attali

Forrás: attali.com