Mi vagyunk az egyes számú közellenség!

belarusz.jpeg

Az északi népek itt, Európában megbecsülik a szabadságot. Harcolnak érte, jobban, mint ahogy azt mások teszik. Ez jutott eszembe, amikor olvastam a Spiegel legújabb interjúját a belarusz kommunikációs ellenállás egyik vezetőjével. (A másikat, mint tudjuk, elrabolták egy repülőgépről.)

Eszembe jutott a 35 évvel ezelőtti Varsó, a konspirációs beszélgetések, az első interjú, amit egy szovjet befolyás alatt álló állam rádiója közölt Bronislaw Geremek professzorral, az akkori lengyel állam egyik fő ellenségnek kikiáltott emberével. Az interjú Budapesten, a Magyar Rádióban és a Magyar Televízióban volt hallható és látható, 1988 szeptemberében, és meglehetősen nagy port vert fel.

Most az állami média semmit nem tesz azért, hogy jobban megismerhető legyen, mi történik Fehéroroszországban. Ezért gondoltam, hogy a Spiegel interjút gyorsfordításban a Deep segítségével megosztom. Helyenként stilizáltam - a mesterséges intelligencia is tévedhet...

Mi vagyunk az egyes számú közellenség!

Jóval azelőtt, hogy Roman Protasevics világhírűvé vált volna, már ellenállt Alekszandr Lukasenko fehérorosz diktátornak. A Nexta nevű kormányellenes Telegram-csatorna főszerkesztőjeként láthatóvá tette a rezsim által elkövetett erőszakot. Amióta Protasevicset múlt vasárnap letartóztatták egy repülőgépen, ő külföldön is ismertté vált. A blogger és aktivista most akár 15 év börtönbüntetéssel is számolhat. Egykori munkatársa és a Nexta alapítója, Stepan Putilo egy interjúban beszél a rezsim számításairól, az állandó fenyegetésekről - és az EU-val szembeni elvárásairól.

SPIEGEL: Putilo úr, miért tartóztatták le Roman Protasevicset ilyen módon?

Sztepan Putilo: A fehérorosz rezsim tavaly terroristának minősített engem és Romant - az első fehéroroszként, még Szvetlana Tihanovszkaja előtt, aki most szintén megkapta ezt a "státuszt". Mi vagyunk tehát az állam ellenségei, az első számú ellenségei. Együtt dolgoztunk a Nexta-nál, hangot adtunk az embereknek. Lukasenko fél a szabad, független médiától - a YouTube-tól és az olyan Telegram-csatornáktól, mint a Nexta, amelyeket egyszerűen nem tud blokkolni. Ezért nagyon dühös.

SPIEGEL: Miért éppen most történt mindez?

Putilo: Lukasenko és rendszere számára ez becsületbeli kérdés. Számukra nem az a fontos, hogy mikor és hogyan kapnak el minket - az a fontos, hogy mindenkit elkapjanak, akit "terroristának" minősítettek. Roman esetében most lehetőségük volt erre, és éltek is vele. Ez egyértelműen a szolgálatok különleges művelete volt. Véletlen egybeesés volt, hogy Fehéroroszország fölött repült.

SPIEGEL: Szvetlana Tihanovszkaja is a Ryanairrel repült Athénból Fehéroroszországon keresztül Vilniusba néhány nappal Protasevics előtt. Lukasenko nem tartóztatta le.

Putilo: Ez egy hatalmas, sokkal nagyobb botrány lenne. Tényleg senki sem hinné el, hogy Tihanovszkaja esetében véletlen lehetett, hogy egy bombafenyegetés a leszállás oka, ahogy a rezsim megpróbálja elhitetni velünk Roman esetében. Szerintem azt hitték Romannál, hogy senki sem fogja ilyen alaposan kivizsgálni az ügyet.

SPIEGEL: Hogy érzi magát az eset után?

Putilo: Természetesen meg vagyok döbbenve. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyesmi lehetséges. Nem sokkal azelőtt voltunk a kapcsolatban, hogy Roman Athénba repült. Azt írta, hogy szabadságra van szüksége, és azt is javasolta, hogy én is menjek szabadságra. Megbeszéltük, hogy milyen útvonalakat választhat.

SPIEGEL: Kap még mindig fenyegetéseket, mint tavaly a nagyszabású fehéroroszországi tüntetések idején?

Putilo: Igen, még mindig kapunk fenyegetéseket, csak Roman gépének kényszerleszállása után több száz fenyegetés érkezett, most már több ezer ilyen üzenet van. Hogy lelőnek minket, bombákat helyeznek el az irodánkban itt, Varsóban. Ez aggasztó, de mi már megszoktuk, már tavaly augusztusban elvesztettük a félelmet, amikor így fenyegettek minket. Természetesen nagyon óvatosak vagyunk, minden fenyegetést nagyon komolyan veszünk. Rendőrök vannak az irodánk előtt, és értesítjük őket, ha bármi történik.

SPIEGEL: Ki fenyegeti önt ott? A fehérorosz biztonsági hatóságok képviselői?

Putilo: Ezek már valódi emberek, trollok, akiket a rezsim utasított, hogy támadják a Telegram-csatornánkat, Oroszország támogatásával. A Putyin-rezsim továbbra is támogatja Lukasenkót gazdaságilag.

SPIEGEL: Kritikusok szerint a Nexta csatorna egyre inkább aktivista lett. A rezsimről például úgy írnak, mint "megszállókról". Állítólag Protasevics emiatt hagyta ott a csapatot, hogy ismét inkább újságírói munkát akar végezni. Ez igaz?

Putilo: Nem. Roman több koordinációs feladatot akart vállalni, segíteni a tüntetések megtervezésében és szervezésében. Közelebb akart kerülni a vilniusi Tyihanovszkaja csapathoz. Szerettem volna folytatni a munkát a Nexta-val, fejleszteni a csatornát, mint médiumot. A rezsimmel való kapcsolat megszakítása

SPIEGEL: Mit szól ahhoz a kritikához, hogy a Nexta nem újságírói médium, hanem puszta aktivizmus?

Putilo: Mi vagyunk a nép szócsöve. Már régóta használjuk ezt a stílust, ezt a nyelvet, az emberek pontosan így írnak nekünk, Lukasenkót és hivatalnokait megszállóknak nevezve. Mi csak továbbítjuk, amit az emberek gondolnak és írnak nekünk.

SPIEGEL: Ki az pontosan?

Putilo: Pontos olvasói elemzéseket még nem tudtunk készíteni, de azt tudjuk, hogy olvasóink körülbelül 70 százaléka fehéroroszországi, és sok orosz és ukrán is olvas minket.

SPIEGEL: A Fehéroroszországból érkező hírek napról napra lehangolóbbak. Nemrégiben számos újságírót letartóztattak, és bezárták a Tut.by internetes portált. Mit jelent ez a tiltakozó mozgalom és a Nexta számára?

Putilo: Lukasenko olyannyira sarokba szorult, hogy már nem cselekszik racionálisan, lépései nem átgondoltak. Azt tesz, amit akar, ezt ismét világossá tette. Még keményebben cselekszik, ha nem állítják meg. Az egyetlen dolog, ami megállíthatja, az a valódi nemzetközi nyomás: a Nyugatnak meg kell szakítania minden diplomáciai és pénzügyi kapcsolatot a rezsimmel, le kell állítani minden kereskedelmi kapcsolatot.

SPIEGEL: Ön szerint az EU és az USA készen áll erre?

Putilo: Nagyon remélem, hogy a Ryanair repülőgépével történt incidens újragondolásra készteti a Nyugatot, és megmutatta az EU-nak és az USA-nak, hogy a rezsim elleni korábbi szankciók nem voltak elégségesek. A Nyugat a demokratikus értékeket képviseli, erre számítok.

SPIEGEL: Milyen szerepet vállalhat a Nexta a jövőben?

Putilo: Modern információs csatornának tekintjük magunkat, most megpróbálunk objektíven beszámolni a fehéroroszországi helyzetről, nem folytatjuk a tiltakozó tevékenységünket. Több videokutatást szeretnénk közzétenni a rezsimről, ahogyan azt a Lukasenkóról szóló legutóbbi filmek esetében is tettük. Jelenleg tíz kolléga dolgozik a csapatban. Egyszer több is volt, de a pénz egyszerűen nem elég. Adományokból és reklámokból élünk, de ez nehéz egy "terroristának" minősített csatorna esetében.

SPIEGEL: Van támogatás az alapítványoktól?

Putilo: Sajnos nincs, csak a lengyel kormány segített nekünk egy kicsit, technikai felszerelést vásárolt, gondoskodik a biztonságunkról. Sajnos más államokból nincs támogatás, de reméljük, hogy a varsói Fehérorosz Házon keresztül kapunk támogatást.

SPIEGEL: Mi ad erőt a folytatáshoz?

Putilo: Roman letartóztatása motivál engem. Látom, hogy a rezsim fél tőlünk. Ezért folytatom.

LJ