A Taigetosz-protokoll

A Taigetosz - protokoll

sms1.jpg

Svédországban vizsgálat folyik amiatt, mert a többi skandináv államhoz képest sokkal magasabb a koronavírus áldozatainak száma, és főleg az idős emberek estek áldozatul a vírusnak.

Mint ismeretes, Svédországban nem volt a járvány miatt zárlat, a gazdaság szinte zavartalanul működhetett a járvány idején, de emiatt sokkal többen haltak meg, a halottak száma ott csaknem 5900, míg Dániában ennek a tizede, Norvégiában a huszada...

A Dagens Nyheter című stockholmi lap most arról ír, hogy az ún. triage, vagyis a betegek osztályozásának elve szerint hoztak létre protokollt Svédországban arra az esetre, ha nem lenne elegendő férőhely a kórházakban a vírusfertőzöttek ellátására.

Azok a betegek, akik az orvosok véleménye szerint biológiailag 60 és 70 év közöttiek, és két szervi gyengeségük van, például a szív és a vesebetegségben szenvednek - nem élveznek prioritást a kezelés során.

Akik biológiailag 70 és 80 év között vannak, és szervi problémájuk vannak - nincs prioritásuk.

Azok, akiknek nincs súlyos betegségük, de biológiailag 80 év felettiek - nincs prioritásuk a kezelésre.

Hivatalosan nem kellett bevezetni a fenti protokollt, azonban sok jel utal arra, hogy a gyakorlatban egyes helyeken mégis alkalmazták, és így sok idős ember halt meg, akit megmenthettek volna.

Orvosok beszélnek arról, hogy arra kényszerítették őket, hagyjanak embereket meghalni. A felelősök ezt visszautasítják, a vizsgálat pedig folyik...

Ez a mostani egy Peter Pan kultúra, az időseknek nincs becsülete, írja könyvében Marcus Prittis, az időseket csak a demenciával kapcsolják össze, a fiatalokat istenítik.

Svédországban a viking hagyományok szerint az idősek gyakran követtek el öngyilkosságot, hogy így segítsék családjukat, de remélhetőleg, hogy ezt nem emelik állami szintre és nem lesz tömeges senicid, az idősek halála a járvány okán...

A svéd protokollról olvasva persze felvetődik a kérdés, vajon nálunk milyen intézkedéseket terveznek, vannak-e hasonló osztályozási szabályok?

LJ