Lajos, az első főgonosz elköszönt

lajos.jpeg

Lajos, az első főgonosz elköszönt

"Többé nem látjuk értelmét annak, hogy díszletként szolgáljunk ahhoz az erőtlen ellenzéki tevékenységhez, ami az önkényuralom szorításában jobbára az „éhezők viadalává” silányult."

Így ír abban a közleményben Bokros Lajos, amely a Modern Magyarország Mozgalom működésének befejezését tudatja. Egy ismerősöm kommentje szerint ha nem mondják, akkor senki se vette volna észre... ez roppant cinikus, ám nem teljesen alaptalan kijelentés.

Lajos tragédiája, hogy kíváló elme, ragyogó pénzügyes,tisztességes ember, de csapnivaló politikus volt.

Lajost - mellékneve, állandó eposzi jelzője csomag -, ugyanis 25 évvel ezelőtt pénzügyminiszterként először nem szerették, aztán utálták, később gyűlölték. Amikor elment, sokáig zúgott a "hogy volt", majd némi csend után jött a főgonosz-gyártó kormányipari műhely, és Lajos lett az első, még kissé faragtalan főgonosz, akin aztán az első Fidesz kormány sokat köszörülte összes miniszteri és politikusi, meg skribleri nyelveit.

(Igaz, hogy egy rendbeszedett államháztartást köszönhettek neki, de az kit érdekelt...)

Ezzel a főgonoszi státusszal viszont a politikai halottat feltámasztották, és még őt magát is becsapták, mert elhitették vele, hogy ha ennyire fontos volt, akkor újra az is lehet. Én magam is mondtam neki,hogy sokat köszönhet a Fidesz propagandistáinak, hiszen a nevét a közélet egyik fontos szereplőjeként újra és újra bejátszották...

Lajossal ugyanis együtt voltunk katonák egy fantasztikus aknavetős ütegben, amely a Magyar Néphadseregben valószínűleg az egy főre eső legtöbb későbbi bankelnököt, politikust, Legfelsőbb Birósági bírát és médiaembert tartalmazta, mint csövest, állványost, talplemezest, rakaszost, páncéltörőt és felderítőt.

A nyolcadik hónap végén az üteg egy része "fellázadt" ami azt jelentette, hogy egy alakulati KISZ gyűlésen olvastak(tunk) be a feletteseinknek, köztük a legendás Bilux őrnagynak. Ezzel csak arra akarok célozni, hogy már 47 évvel ezelőtt is deviáns magatartást tanúsított a későbbi pénzügyminiszter,aki a fő szónoka volt a gyűlésnek.

De visszatérve a címben foglaltakhoz: Lajost pár év múlva követte a második számú, a mai napig életben lévő főgonosz, Ferenc, akit mára azért már leváltott a vénséges vén, a kormánylapokban megjelenő fotókon a végső stádiumban lévő Darth Vaderre, vagy a Galaktikus Birodalom uralkodójára hasonlító György.

Ez azt is jelenti, hogy a Fidesz gyakorlatilag 20 év óta folyamatosan főgonoszokat gyárt és velük ijesztgeti a félős magyar választókat, majd jól megvédi őket, igaz, ez némi védelmi pénzbe kerül...

Lajos kereste a helyét, de a baloldalon nem akartak egy fertőző nevet, ráadásul ott meglehetősen sok emberrel akasztotta össze legendás bajuszát, így máshol nézett körül, mert a magyar politikában eléggé meglepő módon tiszta kézzel akart politizálni.

Ezt több helyen valószínűleg nem is értették, kalandja az MDF-fel többek politikai életébe került, és végül a párt is megszűnt. Brüsszelből visszatérve megint új életet kezdett, de a mérgező kormányzati propaganda mint hármas számú főgonoszt kezelte, így igazán komolyan nem rúghatott labdába, a karaktergyilkosság évtizedekig hatott.

Tavaly ütegtalálkozónk volt, sok veterán, pár szót beszéltünk, kissé lemondónak tűnt, ez mára, úgy tűnik megerősödött...

Vele együtt a tisztességes politizálás esélyének újabb személye, újabb eleme tűnt el.

Szegény hazám!