Kik óvj(t)ák Orbán Viktort? És miért?

Hajszálon függ. Nyilván hallották már ezt a kifejezést, amely azt érzékelteti, hogy milyen csekélységen múlik valaminek, vagy valakinek a sorsa. Egy világhírű regény szerzője tovább gondolta a kifejezés értelmét, és némi csavarral azt írta: "Mert, ugyebár, elismered, hogy csak az vághatja el a hajszálat, aki felfüggesztette!"

bundesarchiv_b_145_bild-f049272-0002_mu_nchen_csu-bundestagswahlkampf_strau.jpg

Vagyis, ha hajszálon függ valakinek az élete, az elsősorban attól függ, aki azt a bizonyos hajszálat, amely lehet, hogy anno hajókötélnek látszott, elnyisszanthatja. Mihail Bulgakov regényében. A Mester és Margaritában, Pilátus és Jézus-Jesua párbeszédében szerepel ez a mondat. Pilátus felszólítja Jézust, hogy esküdjön meg az életére, mert az amúgy is egy hajszálon függ, de Jesua higgadtan feleli: "ugyebár, elismered, hogy csak az vághatja el a hajszálat, aki felfüggesztette!"

Nos, hajszálak nem csak regényben vannak. Nemrégiben elvágtak egy hajszálat, amelyre a magyar kormányfő európai politikai élete volt felfüggesztve. Hogy kik vágták el? Természetesen azok, akik felfüggesztették. A bajorok.

Bajorország a nyolcvanas évek óta nagy figyelemmel kíséri mindazt, ami nálunk történik és igyekszik mindenkivel, aki kormányon van, nagyon jó kapcsolatokat építeni. A nyolcvanas években a gazdasági-politikai érdek mellett volt személyes motiváció is, Franz Josef Strauss életét saját elmondása szerint két magyar katona mentette meg a második világháborúban, az orosz fronton.

A "vastag bajor" a keleti nyitás híve volt, így kapott Grósz Károly miniszterelnök luxus BMW-t tőle, kissé annak mintájára, ahogy az autóbolond Leonyid Brezsnyevnek ajándékoztak a németek Mercedeseket.

Így hívták meg 5  évvel később Antall Józsefet hatvanadik születésnapjára Münchenbe, ahol eredeti Deák leveleket ajándékoztak neki.

Így neveztek el utcát egy bajor városban Horn Gyuláról, és segítettek abban, hogy megkapja a Károly-díjat.

Mindenkivel jó kapcsolatot akartak, mert nagyon fontos nekik és persze nekünk is, hogy zavartalan legyen a gazdasági együttműködés.

Ők voltak azok, akik 20 év óta pénzzel és szövetséggel, gesztusokkal és védelemmel támogatták, óvták Orbán Viktort. A bajorok számítottak két évtizeden át a legkitartóbb európai támogatójának, vagyis ők függesztették fel azt a bizonyos hajszálat, amely megtartotta a nemzetközi politikai életben, ő pedig törlesztett, hol politikai támogatással, hol pénzzel, sok jó magyar adóforinttal...

Bajorország nem önálló állam, de van saját külpolitikája, "külügyminisztériumaként" politikai alapítványa, a Seidel Alapítvány szolgál, a bajorok gazdasági és politikai befolyása hazánkban az összes európai szereplő közül talán a legnagyobb. A kilencvenes években egy adott pillanatban a bajorok voltak a legnagyobb befektetők Magyarországon. (Nincs mit csodálkozni, így volt ez ezer éve is :)

A hajszálat a fentiek ismeretében valószínűleg nem szívesen vágja/vágta el a CSU, de a német belpolitika változása, az AFD megjelenése miatt más lehetőség nem nagyon kínálkozik,  de a hezitálás érthető, hiszen jelenleg nem látszik a magyar poltikai térképen új, potenciális szövetséges, amely garantálná a biztos, nyugodt üzletmenetet.

Az ellenzék egyik legfontosabb feladata lenne ennek a kapcsolatnak a fel(újjá)építése...