Kit választ a magyar kormány? Washingtont vagy a Huaweit?

Az amerikai külügyminiszter sarkosan fogalmazott:

a nemzeteknek választaniuk kell az Egyesült Államok és a Huawei között.  

491070061_huawei-p20-pro-dual.jpg

Elefántok táncolnak felettünk és a jelek szerint mi vagyunk a fű, vagyis az USA és Kína kereskedelmi háborúja, a kínai terjeszkedés elleni fellépés magyar területr ért, és választani kell...

 A Huawei kínai óriáscéget az amerikai hatóságok már korábban is megvádolták azzal, hogy telefonjaik a kínai kormányszervek számára továbbítanak információkat, és a biztonsági rések korántsem véletlenül kerültek a telefonokba és routerekbe, és ezért szankciókat hoztak a cég ellen, rövid időre őrozetbe vették a cég egyik vezetőjét. Lengyelországban kémkedés miatt letartóztattak egy Huawei alkalmazottat.

A háború tehát tart, de az egész európai telekommunikációra nézve jelent súlyos problémát, ha az Unió is kitiltja a Huawei Technologiest a 2019-2020-as 5G-tenderekből. 

A Vodafone a leányvállalatainál leállította az új Huawei maghálózati elemek telepítését. A Vodafone közölte, hogy ez mind addig érvényben marad, amíg az érintett titkosszolgálatoktól és/vagy a Huawei Technologies-től nem kapnak perdöntő bizonyítékot vagy cáfolatot a „kémüggyel” kapcsolatban, írj a z-co media.

Ami az amerikai álláspontot illeti Magyarországgal kapcsolatban, azt az amerikai külügyminiszter egéeszen világosan megfogalmazta, az AP tudósítója pedig lejegyezte, hogy választani kell, vagy a Huawei, vagy az USA...

"BUDAPEST, Hungary -- The United States may be forced to scale back certain operations in Europe and elsewhere if countries continue to do business with the Chinese telecommunications company Huawei, Secretary of State Mike Pompeo said Monday in a new warning that underscores U.S. concerns about the firm.

n Budapest on the first leg of a five-nation European tour during which he is raising American concerns about China and Russia's growing influence in Central Europe, Pompeo said nations would have to consider choosing between Huawei and the United States.

The warning was broad but pointedly delivered in Hungary, a NATO ally and European Union member where Huawei is a major player. "They are a sovereign nation," Pompeo said of Hungary. "They get to make their own decisions. What is imperative is that we share with them the things we know about the risks that Huawei's presence in their networks present -- actual risks to their people, to the loss of privacy protections for their own people, to the risk that China will use this in a way that is not in the best interest of Hungary."

A helyzet tehát kicsit sem egyszerű, mert amint a Huawei magyar leányvállalata ma közleményében hangsúlyozta:

"Tavaly a Huawei Technologies Hungary összesített – nem auditált – árbevétele Magyarországon megközelítette a 80 milliárd forintot. A vállalat idén is növekedésre számít, és tovább fejleszti Kínán kívüli legnagyobb, tíz éve alapított magyarországi gyártó- és logisztikai központját. Itt már az Ipar 4.0 koncepciónak megfelelően a legkorszerűbb felhős technológiával tesztelik és ellenőrzik a gyártott hálózati távközlési és infokommunikációs eszközöket."

A cég tavaly mind a Magyar Telekommal,mind a Vodafone-nal sikeres, következő generációs, 5G-s hálózati próbákat hajtott végre. A vállalatnak Magyarországon jelenleg már több, bekapcsolt 5G-bázisállomása is funkcionál...