Harisnyás Pippi Davosban

400px-greta_thunberg_2018_cropped.jpg20150322harisnyas-pippi.jpgHarisnyás Pippi Davosban

A 16 éves svéd lány neve Greta, Greta Thunberg. A fél világ rajong érte, a másik fele pedig szapulja, ahol éri. Gréta környezetvédő diáklány, aki akcióival felrázta a klímaszkeptikusokat Svédországban, a WEF, a Világgazdasági Fórum szokásos davosi találkozóján pedig azt vágta az egybegyűlt politikusok, bankárok és gazdasági csúcsvezetők arcába: azt akarom, hogy rettegjetek, hogy érezzétek, ég a ház!

Hogy mondhat ilyet? Ki ez? De ez egy össze-vissza beszélő gyerek! Manipulálják! Felhasználják! Így estek neki Grétának, de ez különösebben nem zavarta meg a lányt.

Greta ugyanis olyan, mint Pippi, a Harisnyás, Astrid Lindgren hőse. Szinte gyerek még – Pippi teljesen az-, neveletlen, de majdnem mindenkit meghódít. Pippi a legerősebb kislány, legyőzi a cirkuszi erőművészt és a rablókat, ha kell, egyedül felemel egy lovat.

Ha Greta idézett kijelentést vesszük és a davosi közönséget, akkor az a mondat egy négylovas hintó emelgetésével ért fel.

Greta tehát lázít, lázítja a fiatalokat, akik a mai világban 15-16 éves korukra sokkal tájékozottabbak, mint az analóg világban szocializálódott 60-70 évesek, köztük akár maguk a döntéshozók – tisztelet a kivételnek. Szerintük nincs klímaváltozás, nincs globális felmelegedés, nincs szükség sebességkorlátozásra a német autópályákon, lehet tovább írtani az erdőket, minden úgy van jól, ahogy a profit csörgedez, és ha ömlik a pénz, akkor minden rendben.

„Pippi nem tiszteli a felnőtteket pusztán azért, mert idősebbek nála, nem fél a rendőröktől, csak mert a hatalmat képviselik, és bátran kijelenti az iskoláról, hogy a fantáziátlanság, az unalom kínzókamrája. Pippi a gyerekjogok előharcosa azt üzeni a gyerekeknek, hogy ők is lehetnek erősek, és nem kell meghajolniuk a nagyok akarata és erőfölénye alatt.”

Így írt Pippiről négy éve az Origo, de a szerző szerintem nem gondolta, hogy hamarosan viszontlátja Pippit, Gréta bőrébe bújva. A felnőttek világa sokszor értelmetlen dolgokat akar a gyerekekre kényszeríteni és napjainkban az egyik legnagyobb értelmetlenség a tétlenség és tehetetlenség a klímaváltozással szemben.

Gréta a gyerekeink és az unokáink nevében lázad, az ő nevükben mondja, hogy ég a ház, hiszen nem a mostani 60-70 évesek számára lesz elviselhetetlen és élhetetlen a bolygó, hanem főleg nekik...