Régimódi kereszténydemokrata vagyok

northern-lights-3847784_1280.jpgA német gazdasági csoda megteremtője Ludwig Erhard, az ő könyvét olvasom, és újraolvasom. Nem árt négy-öt évente elővenni.

A mostani olvasás közben egészen elképesztő dologra jöttem rá, arra, hogy én egy régimódi, ha úgy tetszik régi vágású kereszténydemokrata vagyok.

Ezt így soha nem gondoltam volna, de ahogy a német gazdasági csoda megteremtőjét, filozófusát, későbbi kancellárt olvassa az ember, világossá válik, hogy pontosan azt írta, amit én gondolok.

Azt írta Ludwig Erhard 1947 táján: "Kifejtettem, hogy hibának tartom és emiatt visszautasítom a korábbi jövedelmi tagozódásról alkotott hagyományos elképzelések újraélesztését. ... Olyan gazdasági rendszer megvalósítására törekszem, amely képes arra, hogy népünk további és szélesebb rétegeit jóléthez juttassa. ... széles rétegekre kiterjedő tömeges vásárlóerő segítségével végleg túlhaladjuk a régi, konzervatív társadalmi struktúrát.

Az örökölt hierarchiában az egyik oldalon állt egy vékony felső réteg, amely a fogyasztásban bármit megengedhetett magának, a másik oldalon pedig ott volt egy létszámát tekintve igen széles alsó réteg, amely nem rendelkezett kielégítő vásárlóerővel. ... Végre túl kell lépnünk ezen a korszerű fejlődést gátló helyzeten, és így egyúttal megszüntessük a szegények és gazdagok közötti ellenségességet is..."

Nincs ehhez sok hozzátennivaló, a gondolat tiszta, a gyakorlati megvalósítás 70 esztendeje pedig azt bizonyította, hogy a gondolat helyes volt, Németország ma Európa és a világ egyik vezető gazdasági hatalma.

Mi a helyzet nálunk? Itt retorikailag Erhardot halljuk, sacc per kábé, ami pedig a gyakorlatot illeti, teljes erővel a régi, használhatatlan struktúrát építi újjá néhány, plebejusból lett újgazdag, betáplálva a rendszerbe minden régi konfliktust.

Ez nem más, mint neoliberális gazdaságpolitika, pure.

Agresszív regresszió az, ami uralja a kormányzatot és az országot. A hozzám hasonló, régimódi kereszténydemokrata gondolkodásúaknak, akik egyúttal nyitottak a felvilágosodás bizonyos eszméire is, mint szabadság, egyenlőség, testvériség, mindent el kell követni, hogy Ludwig Erhardot és az ő gondolkodását megismertessük a mai magyar hatalommal.

P.S.

Ez a régimódi kereszténydemokrata gondolkodás ma simán belefér bármely mai baloldalinak mondott párt programjába. Kérdés, hogy a gyakorlatban mi valósul meg belőle...