Brazília, a világ jövője

Az alábbi cikket a spanyol El Pais online közölte, úgy gondoltam, fontos lehet egy másik, - nem annyira provinciális -, nézőpontot megismerni egy meglehetősen fontos országról.

lula.jpeg

Brazília, a világ jövője

Ritkán vannak olyan választások, amelyek akkora hatással vannak a világra, mint a brazil elnökválasztás. Brazília rendkívüli földrajzi és demográfiai mérete okán Latin-Amerika vezető gazdaságának számít. De még inkább központi és egyetemes jelentőségűek azok a dilemmák, amelyekkel a brazil polgárok szembesültek, amikor a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro vagy a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva mandátuma között kellett választaniuk.

A katasztrofális éghajlatváltozás bizonyos mértékű korrekciójának lehetősége, a liberális demokrácia rendszerének hatékonysága, sőt a nyitott és összetartó társadalmakban való civilizált együttélés is azok közé a kérdések közé tartozik, amelyek alapján a választók meghatározták magukat, amikor Lulára szavaztak, és amikor Bolsonarót elutasították.

Bolsonaro az az elnök, aki az ország történetében az utóbbi évek legnagyobb erdőirtását támogatta az Amazonas vidékén, lejáratta a demokratikus rendszert és a választási eljárásokat, és a tudomány és az orvostudomány lejáratására irányuló kampányának köszönhetően közvetve több százezer ember halálát okozta, mivel a covid-19 világjárvány idején megtagadta a maszkviselés elrendelését és a vakcinák beadását.

Ugyanakkor a 120 millió szavazatból alig több mint kétmillió szavazat döntött Lula győzelméről, amelyet az Európai Unió és a Fehér Ház külügyminisztériumai lelkesen üdvözöltek. Lula győzelme túlmutatott a Brazil Munkáspárt hatókörén, mivel a szélsőjobb győzelmétől való félelem elősegítette a mérsékelt és baloldali erők széles körű koalícióját.

Sokak számára ez a kisebbik rosszra való szavazás volt, de mindenki számára a remény lehetőségét kell jelentenie, amely a szélsőségesek győzelme esetén lezárult volna. Lula harmadik ciklusa egyben Brazília válasza arra, amit Barack Obama korunk episztemológiai válságának nevezett, amely megakadályozza a valóságról, és különösen a tudományról való tudás elfogadását és megosztását, és amely összeesküvés-elméletekhez, a demokrácia, sőt a társadalmi élet pusztulásához vezet.

Ez olyan kihívás a baloldal, különösen a latin-amerikai baloldal számára, amelyre csak mértéktartással, pragmatizmussal és az egyetértés szellemével lehet válaszolni, olyan tulajdonságokkal, amelyeket Lula a választási esti beszédében felidézett, és amelyekre már szakszervezeti vezetőként, politikai vezetőként és elnökként is kiváló példákat adott.

A jelenlegi európai geopolitikai földrengésben, amely az illiberalizmus és a tekintélyelvűség felemelkedését, és mindenekelőtt Putyin Ukrajna elleni háborúját övezi, egy olyan Brazíliára van szükség, mint Lula Brazíliája, amely ismét nyitott a nemzetközi színtérre, és elkötelezett a demokrácia és a többoldalú nemzetközi rend jövője iránt. Itt az ideje, hogy Spanyolország 2023-as európai elnöksége alatt végleg lendületet adjon az EU és a Mercosur közötti szabadkereskedelmi megállapodás ratifikálásának, amelyről lehetetlen tárgyalni Bolsonaróval, aki eltökélt az amazóniai esőerdő védelmének felszámolása mellett.

Brazília a jövő országa, ahogy Stefan Zweig a Petrópolisban elkövetett öngyilkossága előtt írott könyvének címe mondja, de most már az az ország is, amelytől nagymértékben függ a bolygó jövője, és társadalmaink azon képessége, hogy civilizáltan és demokratikusan kormányozzuk magunkat.

/https://elpais.com/opinion/2022-11-01/brasil-el-futuro-del-mundo.htmlp