Drágaszágom, nem szárgaszágom...

Az infláció durvul - az élelmiszer is a rezsi része

fu_rto_skokte_l_paradicsom.jpeg

A tv és a hűtő vitája egyre keményebb, hiszen a az állami és párt tv-ből azt hallani, hogy a kormány megvédi a rezsicsökkentést, de a hűtőszekrénybe és a spájzba akár 50 százalékkal is magasabb áron kerülnek a dolgok, mint két éve, és az élelmiszer is a rezsi része. Pedig ez alighanem csak a kezdet...

Tavaly áprilisban egy kiló spagetti 398 forintba került, ha négy nagy boltlánc (Aldi, Lidl, Penny Market és Tesco) átlagát nézzük. Idén április végén azonban ugyanez már 753 forint volt, vagyis a termék egy év alatt 89 százalékkal drágult.

Ugyanígy számolva az őrölt kávé 70, a tojás 56, a paradicsom pedig 52 százalékkal lett drágább, a G7 saját mérései szerint ez a négy termék drágult több mint másfélszeresére az elmúlt 12 hónapban.

A Portfolio szerint pl. a fagyi esetében 300 forint alatti gombócárral már nem lehet hosszútávon nyereségesen működtetni egy cukrászdát. Az átlagár itt 400 forint körül lehet. A cappuccino reális ára pedig 6-700 forint között van. A büféknél kevés az esély 1000 forint alatti lángosra a felkapott nyaralóhelyeken. Az éttermek már idén minimum 8, de van, ahol 10-15 százalékkal emelték az áraikat. Nagyon nem is tehetnek mást a többszörösére ugró energiaárak, és drasztikusan emelkedő alapanyagköltségeik miatt.

Raskó György közgazdász, vállalkozó kb. húsz éve vezeti, mennyit költ ugyanarra a nagybevásárlásra, ő áprilisban írta, hogy két év alatt ugyanaz a nagybevásárlás 50 ezer forintról 70 ezer forintra drágult... Ez ugye barátok, sőt testvérek között is negyven százalék, ami még véletlenül sem jelenik meg a hivatalos inflációs adatokban.