Már tudod, hogy nem úgy lesz, de...

 

new-year-gdfd94e909_1280.png

Ezzel a cikkel zárul a 2022-es évváró sorozat, amely a Handelsblatt, az FAZ és a Spiegel cikkei nyomán készült. Jövőre kiderül, mi következett be, és mi nem... Most jöjjenek még a nyugdíjügyek, második nekifutásra.

Minél később kezdi valaki, annál nagyobb mértékben kell növelnie a megtakarításainak arányát. Ennek az az oka, hogy a befektetők a futamidő növekedésével egyre nagyobb hasznot húznak az újrabefektetett hozamból - az úgynevezett kamatos kamathatásból. Akkor a megtakarítás nem is olyan nehéz - mondja Kommer. "Egy kis fogyasztási áldozattal - Ibiza a Maldív-szigetek helyett - és egy kis fegyelemmel meg lehet csinálni. Nem rossz - talán egy kicsit unszexi" - mondja. De ha csak 45 évesen kezded el, "szűkös lesz".

A szakértők egyetértenek abban, hogy részvényekkel biztosíthatja az időskori ellátását, ha ezt ésszerűen teszi - azaz a tőkéjét széles körben és ésszerű költségek mellett fekteti be. A befektetők például indexalapok ETF-eken keresztül vagy - ízléstől függően - aktívan kezelt részvényalapokkal vesznek részt a gazdaság termelő tőkéjében, ami megvédi a tőkét a monetáris leértékelődéssel szemben.

Minél hosszabb a megtakarítási időszak, annál kevésbé kell aggódniuk a befektetőknek a veszteségek miatt - hangsúlyozza Altmann. Körülbelül tizenegy év elteltével például a veszteségek valószínűsége nullára csökkent, ahogyan az olyan nagyra becsült részvényindexek esetében is, mint a német Dax. Akkor nincs szükség fedezeti ügyletekre, nincs szükség tőkegaranciára - magyarázza az elemző. Legalábbis addig, amíg nincs kétség a világ összes vállalatának jövedelemtermelő erejéhez - teszi hozzá -, más szóval, amíg a kapitalista gazdasági rendszerek uralkodnak.

Eddig az ilyen tőkegaranciák főként a támogatott öregségi ellátások, például a Riester-nyugdíj vagy a vállalati nyugdíjrendszerek esetében voltak elérhetőek - ez elveszi a hozamlehetőségeket, és a jelenlegi alacsony kamatlábak mellett alig marad valami. A népszerű nyugdíjbiztosításoknak van még egy hátrányuk: a hozzájuk kapcsolódó igények nem örökölhetők, még a Riester-nyugdíj esetében ez korlátozás nélkül csak az élettársra vonatkozik. A megspórolt alaptőke viszont korlátozás nélkül továbbadható az örökösöknek.

Mivel azonban az új német szövetségi kormány jelenleg vizsgálja a támogatott időskori ellátást, a szakértők azt tanácsolják a befektetőknek, hogy várjanak, mielőtt új támogatott ellátást kötnének. Amire azonban a befektetőknek a szabad megtakarításban szükségük van, az a fegyelem. "A befektetőknek öregkorukig ki kell tartaniuk - és ki kell tudni tartaniuk" - figyelmeztet Altmann elemző. Azoknak az 55 év feletti időseknek, akik korábban szeretnének nyugdíjba menni, Schießer tanácsadó azt tanácsolja, hogy nézzenek utána a német nyugdíjbiztosítási pénztárnál, hogy érdemes-e önkéntesen befizetniük a nyugdíjkasszába, hogy kompenzálják a csökkentéseket. Ez az eddigi "tisztességes" nyugdíjemelésekre tekintettel kifizetődő lehet - mondja.

Sok középkorú ember is számíthat arra, hogy felmenői hagynak rájuk valamit öregkorukra - legalábbis egyelőre. Eddig normálisnak számított, hogy a "középosztályból" származó emberek örökölnek valamit - a jövőben azonban ez egyre kevésbé lesz így, mondja a Kommer vagyonkezelő: mert egyre több embert fognak hivatásszerűen ápolni idős korában, és a megtakarításaikra maguknak lesz szükségük. Az egyéni felelősségvállalás ezért egyre fontosabbá válik.

 

Címkék: 2022