Ez nem jó hír, de már lehetett tudni

A nyugdíjat magadnak kell megteremtened

new-year-gdfd94e909_1280.png

A múltban biztosan nem volt minden jobb, - de a nyugdíjakat illetően a dolgok valószínűleg jobban kezelhetőek voltak. Akik egész életükben dolgoztak, és nyugdíjjárulékukkal hozzájárultak a korábbi nyugdíjasok finanszírozásához, a hatvanas éveik elején megfelelő nyugdíjra számíthattak. Azok pedig, akik életbiztosítást kötöttek, vagy vállalati nyugdíjat kaptak, még jobban jártak.

Ma viszont sokan tovább dolgozunk, mint a múltban, és egyesek hamarabb is kiszállnak. A törvényes nyugdíj elolvad: egyre kevesebb fiatalnak kell egyre több idős embert finanszíroznia. Ráadásul az emberek egyre idősebbek, főként az orvostudomány vívmányainak köszönhetően. Az életbiztosítások pedig, amelyek többnyire kötvényeken alapulnak, az alacsony kamatkörnyezetben egyre kevesebb hozamot hoznak. A foglalkoztatói nyugdíjbiztosítás gyakran szenved mindkét tendenciától.

Szakértők, mint például Gerd Kommer, az azonos nevű vagyonkezelő cég vezetője, arra számítanak, hogy az 1960 után születettek számára már nem fog működni a nyugdíjak kezelhető koncepciója. Ez azért is van így, mert ezzel egyidejűleg "az időskori életminőséggel szemben támasztott követelmények" is növekednek - jegyzi meg. "A jövőben sokkal több személyes kezdeményezésre lesz szükség."

Az embereknek nem szabad panaszkodniuk a változások miatt, hanem "csak csinálják" - azaz a lehető legracionálisabban nézzék meg, mi az, ami személy szerint nekik megfelel - mondja Stefan Schießer, a frankfurti székhelyű Honorarberatung vezetője. A rugalmas befektetés alkalmas a személyes gondoskodásra - vonja le a következtetést Jan Altmann, a JustETF ETF platform elemzője. Ez ma már túléli az egyre gyakoribb munkahelyváltásokat - ellentétben a németországi foglalkoztatói nyugdíjszerződésekkel -, és akkor kerül kifizetésre, amikor a tulajdonosnak szüksége van a tőkére.

Ez konkrétan azt jelenti: legkésőbb 30 éves korában el kell kezdenie a munkavállalónak az öregkorára való megtakarítást. Ezután a nettó jövedelmének egytizedét havonta egy olyan befektetésbe kell fektetnie, amelynek "tartalma és megtérülési lehetőségei vannak".

Így például, aki az elmúlt 20 évben havonta 300 eurót fektetett be az MSCI World Indexre vonatkozó ETF-be, annak a portfóliójában úgy 220 000 euró van; 30 év alatt ez az összeg 455 000 euró. Persze ez Németországra, és az ottani keresetekre értendő...

Címkék: 2022