A legenda elköszön

A befektető legenda elköszön, Greg Abel lesz Warren Buffet utódja. Warren Buffett elmondta, hogy Greg Abel lesz az utódja a Berkshire Hathaway Inc. vezérigazgatói posztján, amennyiben ő rövid időn belül távozik a pozícióból.

warren_buffett_ku_visit.jpeg

A fotót észítette: Mark Hirschey - Work of Mark Hirschey, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2581999

"Az igazgatók egyetértenek abban, hogy ha ma este történne velem valami, akkor holnap reggel Greg venné át a helyemet" - mondta Buffett úr a CNBC-nek.

Egy, a Berkshire igazgatótanácsát jól ismerő személy megerősítette, hogy Abel a jelenlegi választás arra az esetre, ha a 90 éves milliárdos hamarosan távozna a pozícióból.

A Forbes Global 2000 lista és képlet szerint a Berkshire Hathaway a világ nyolcadik legnagyobb részvénytársasága, a tizedik legnagyobb konglomerátum az árbevétel alapján és a legnagyobb pénzügyi szolgáltató vállalat az árbevétel alapján a világon.

2020 augusztusától a Berkshire B osztályú részvénye a hetedik legnagyobb összetevője az S&P 500 indexnek (amely a szabadpiaci kapitalizáción alapul), és a vállalat híres arról, hogy a történelem legdrágább részvényárfolyamával rendelkezik, mivel az A osztályú részvények darabja 400 000 dollár körül van.

Ennek az az oka, hogy az A osztályú részvényei esetében még soha nem került sor részvényfelosztásra[, és Buffett egy 1984-ben a részvényeseknek írt levelében kijelentette, hogy nem áll szándékában felosztani a részvényeket.

Warren Edward Buffett (Omaha, 1930. augusztus 30.–) amerikai részvénybefektető és üzletember, a világ valaha volt egyik legnagyobb jótékonysági adományozója.

A Forbes magazin 2008-as listáján ő volt a világ leggazdagabb embere, a mexikói Carlos Slim és a Microsoft alapítója, Bill Gates előtt. Befektetéseivel hatalmas vagyont halmozott fel – 2006-ban a Forbes magazin Bill Gates után a világ második leggazdagabb embereként tartotta számon – és ezzel kiérdemelte az „omahai bölcs” becenevet.

Befektetési társasága a Berkshire Hathaway, amelyben a részvények több mint 38%-át birtokolja; vagyonát 2006. június végén 44 milliárd dollárra becsülték. Buffett vagyonához mérten puritán életstílusáról híres.

Ugyanabban az omahai házban él, amelyet 1958-ban vásárolt 31 500 dollárért. Éves fizetése a Berkshire Hathaway vezérigazgatójaként 100 000 dollár, ami az Egyesült Államokban nagyon szerény nagyvállalati menedzseri fizetésnek számít. (Igaz, vagyona egyéb csatornákon is óriási elkölthető jövedelmet biztosíthatna számára.)

2006. június 25-én Buffett bejelentette, hogy 44 milliárd dolláros vagyonának több mint négyötödét, 37 milliárd dollárt a Bill Gates, illetve a Buffett család működtette alapítványoknak adományoz. 30,7 milliárd dollárt Bill Gates alapítványának, a Bill and Melinda Gates Foundationnek adott.

Az alapítvány eddig is a világ legnagyobb magánalapítványa volt, de ezzel a szervezet vagyona megduplázódott. Buffet azonban kikötötte, hogy az adományozás csak addig érvényes, amíg Bill vagy Melinda Gates részt vesz az alapítvány működtetésében. Friss hír, hogy a Gates házaspár válik, azonban az alapítványban folytatják a közös munkát, vagyis Buffet milliárdjai maradnak...

Forrás: wsj, wikipédia, nyt