Tarkovszkij halála - Zanussi telefonja

Tarkovszkij halála - Zanussi és Tarkovszkij

Andrej Tarkovszkij csodálatos ember, fantasztikus filmrendező volt. Filmjei, az Iván gyermekkora, az Andrej Rjubljov, a Stalker klasszisok és klasszikusok. Az 1980-as években a rendező Nyugat-Európában dolgozott, majd ott is maradt, miután a szovjet hatóságok ellenségnek tekintették és nem hosszabították meg a nyugati tartózkodási engedélyét.

Tarkovszkij 1986 december végén tüdőrákban halt meg Párizsban. Tíz nappal a halála előtt meglátogatta lengyel filmrendező barátja, Zanussi, aki később egy interjúban arról beszélt, hogy "Andrej tele volt ötletekkel és tetterővel, szeretett volna még filmeket forgatni. Azt kérte, mondjam el az embereknek: szeretné, ha bűnösként emlékeznének rá. Csak találgatni tudok, miért akarta ezt. Akkor és ott tapintatlan lett volna rákérdezni.

Van rá egyszerű magyarázat, persze. Tudta, hogy isteníteni fogják, mert már életében is sokan tanítónak tekintették, és a guruknak emlékművet szoktak emelni. Ő viszont, úgy hiszem, ember akart maradni, aki elismeri a hibáit. ... Hősies gesztus volt ez a részéről, hiszen senki nem szereti kimondani, hogy bűnös, még ha az is."

1987 január elején Varsóban egy lengyel stábbal interjút forgattunk Krzysztof Zanussi lakásán. Zanussi a huszadik század második felének egyik legjelentősebb filmrendezője, akkor szintén ellenzéki szerepben volt, mert a Szolidaritás támogatójaként tekintett rá a hatalom.

Az interjú közben csengett a telefon, Zanussi elnézést kért, felvette a kagylót, hallgatta, amit a hívója mond, majd éktelenül káromkodni kezdett, szinte tajtékzott.

Mint kiderült, Párizsból hívták és a segítségét kérték, ugyanis a párizsi orosz ortodox pap nem akarta eltemetni Tarkovszkijt, mondván, hogy Andrej csak egy kommunista volt...

Zanussi üvöltött, aztán letette a kagylót, lecsillapodott.

A beszélgetést folytattuk, de a kamera közben végig dolgozott...

A filmet, mert akkor még filmre is forgattunk, hazaküldtem a Magyar Televíziónak, amely soha nem tette adásba...

Nem tudom, végül mi történt, mit tudott segíteni Zanussi, az azonban tény, hogy Andrej Tarkovszkijt Párizsban, a Sainte-Geneviève-des-Bois község orosz temetőjében, egyházi szertartással temették el.

tarkovszkij1.jpg

Sírján ez a felirat olvasható: „Az ember, aki meglátta az angyalt”.