Nem kell ide jogállam!!

"Az elmúlt hétvégén az elvtársnő egy vidéki szakmai konferencián azt merte kinyilvánítani , hogy "a jog uralma az állam felett nem jó út"! Nem szakadt le a plafon , a Kúria jelenlévő elnökének iustitiakiaz.pngés más bírósági vezetőknek a szeme sem rebbent.

Azóta eltelt négy nap . Sem a parlamenti, sem az azon kívüli ellenzék nem szólalt meg. A szakmai szervezetek, egyesületek, kamarák közül senki, de senki nem akadt ki a birói hatalom felett uralkodó hölgy jogfelfogásán. Ehhez képest a sajtó fél napig azon pörgött, hogy lecserélték a hölgy négy éves szolgálati autóját egy új kocsira. Ez volt a hír. Hát, nem irigylem édes hazánkat," - írta János, aki nem mellékesen jogász, sőt, helyettes államtitkár is volt az igazságügyben, az Antall és Boross kormányban.

Ízlelgessük csak! A senki által meg nem cáfolt kijelentés így hangzott: "A jog uralma az állam felett, mint például az Egyesült Államokban, nem jó út. A bíróságok számára ez persze népszerű, de nem járható út." - jelentette ki Handó Tünde Kaposvárott.

Magyarország Alaptörvénye szerint: "Magyarország független, demokratikus jogállam".

Többek között a bírák is esküt tesznek az alaptörvényre. Ha nem tetszett neki, hát miért nem akkor mondta? Miért esküdött fel a jogállamra? Ha nem jó a jog uralma az állam felett, akkor megint az állam uralkodik a jog felett? A jog felett is? A jog az állam ökle lesz? A jog a párt ökle lesz?

A jogállam, egy általában elfogadott meghatározás szerint olyan állam, ahol a közhatalmat a nyilvános és írott jogszabályok tartalmának megfelelően, és a jogszabályokban meghatározott eljárások keretében, az arra feljogosított szervezetek és személyek gyakorolják.

A jogállamiság a legáltalánosabb értelemben a közhatalom jognak való alávetettségét jelenti, vagyis az állam is alá van vetve a jogszabályoknak, ellenkező esetben ugyanis nem jogállamról, hanem önkényuralomról, önkényuralmi rendszerről, diktatúráról beszélhetünk.

Az angolszász politikai rendszerben a joguralom (rule of law) kifejezés használatos, ami azt fejezi ki, hogy a hatalommal felruházott emberek sem állnak a jog felett.

Mondjuk el újra: az Alaptörvény szerint "Magyarország független, demokratikus jogállam".

A konferencián ott ültek képzett, magas beosztásban lévő, hatalmi pozíciókat betöltő, jogvégzett személyek, bírák leginkább. Hallhatták az idézett mondatot. És senki, de senki nem állt fel és mondta azt, hogy asszonyom az Ön véleménye ellentétes az ország Alaptörvényével. Senki nem mondta ezt, és nem tette hozzá, hogy ha valóban így gondolja, akkor talán nem kellene betölteni azt a poziciót.

Sürgősen le kellene mondania, hiszen ő arra esküdött fel. Az Alaptörvényre, amely szerint ez egy jogállam. És ez nem csak Egyesült Államokban van így, hanem Európában, az Európai Unióban is, amelynek nem lehetne tagja Magyarország, ha nem szerepelne az Alaptörvényben ez a mondat.

A jelenlévők magatartását semmi nem menti. Nincs magyarázat arra, hogy a legfőbb magyar bírói testületek tagjai miért nem reagáltak erre a kijelentésre. Nincs magyarázat arra, hogy a közéleti szereplők miért hallgatnak.

Jánosnak igaza van, hogy nem irigyli édes hazánkat, de én a magunk helyzetét sem irígylem...