A regresszív agresszió

Engedjétek meg,hogy megismételjük a múlt hibáit, hogy megoldjuk a mai problémákat!”

Az elmúlt hét híre volt, hogy Ausztria egy évekkel ezelőtti jogszabályra hivatkozva lezárt 60 kisebb határátkelőt a magyar-osztrák határon az autósok elől, ezzel nem kis gondot okozva a Burgenlandba átjáró magyar dolgozóknak. Vajon miért zártak le az autósok elől 60 kisebb határátkelőt az osztrákok és miért éppen most??

Nos, Zöldi László a blogjában, a Médianaplóban  írta le, mit talált: a Magyarok Világszövetsége október 14-én nagygyűlést szervezett Sopronba, és elnökhelyettese, Bottyán Zoltán Trianon-ügyben nemzeti konzultációt kezdeményezett. Arra kérte a magyar kormányt, hogy "jelentsen be igényt Nyugat-Magyarország minden jogalapot nélkülöző módon Ausztriához csatolt részére".

A szónok mögött, a feliraton ez volt olvasható: „Őrvidék nem Ausztria!”

Zöldi kolléga felteszi a kérdést: mi van, ha a Burgenland visszacsatolását követelő szónoklat és a 2015-ben megszavazott, majd 2018 október közepéig jegelt törvény váratlan kiolvasztása között mégsem teljesen meglepő az összefüggés?"

Nos, nem elképzelhetetlen. Beleillik az újból feltámadó, 70-80 évvel ezelőtt egyszer már kudarcot vallott reviziós retorikába és kísérletbe. Kísért a múlt, a regresszió, amit konzervativizmusnak állítanak be, de korántsem az. 

Erről ír a konzervatív-szabadelvű svájci lap, a Neue Zürcher Zeitung (NZZ), amely Európában az egyik legrégebbi, folyamatosan megjelenő napilap, először a 18. század közepén adták ki...

Az NZZ kommentárjában Jörg Scheller azt fejtegeti, hogy igen agresszív, regresszív fordulatnak vagyunk szemtanúi.

Kevés olyan fogalom létezik, amely körül akkora a zavar, mint a konzervatív és konzervativizmus fogalma körül, írja Scheller Gyakran mondják, hogy "konzervatív fordulat" van folyamatban a világon - akár Oroszországban, Magyarországon, az Amerikai Egyesült Államokban, akár Vietnamban. A legtöbb esetben a "konzervatív" kifejezést a jobboldali és reakciós politikával azonosítják. A mindennapi nyelvben harci fogalomként szolgál a kifejezés, a haladás ellenségeinek megnevezésére. Azonban a konzervatívizmusnak kevés köze van mindehhez.

Mert vannak olyan konzervatív környezetvédők, akik meg akarják őrizni a természetet. Vannak konzervatív emberi jogi aktivisták, akik meg akarják őrizni a törvények egyenjogúsító szemléletét. Vannak konzervatív baloldaliak, akik meg akarják őrizni a jóléti államot. Vannak olyan konzervatív progresszívek is, akik meg akarják őrizni a haladás bizonyos modelljét.

A "konzervatív" tehát politikailag és ideológiailag nem specifikus.

Azok az állítólagosan "konzervatívok", akik ma uralják a médiát, mint például Donald Trump vagy Stephen Bannon, nem igazán konzervatívok. Ők az agresszív regresszívek. A regresszív és a konzervatív közötti különbség központi szerepet játszik abban, hogy megértsük, mi történik a világ sok részén. Amit megélünk, az minden, csak nem egy konzervatív fordulat, amely önmagában is ellentmondás lenne.

Regresszív fordulatot, pontosabban agresszív-regresszív fordulatot tapasztalunk világban.

Mit jelent a regresszió? 

A fejlődés során már túlhaladott fázisok vagy stádiumok újbóli megjelenését. A mostani konkrét esetben azoknak az eszméknek az agresszív terjedését, amely eszmék már bizonyították alkalmatlanságukat a problémák megoldására.

A regresszívekre általában jellemző, hogy számukra a cél szentesíti az eszközöket. Azt feltételezik, hogy lehetséges a konzervatív eszmék nélkül konzervatív formákat alkotni, valahogy úgy, mintha egy zenét szereznének hang nélkül...

A brutális retorikával és a tisztességtelen módszerekkel azt ígérik, hogy megállítják az időt, hogy visszatérjünk az aranykorba, amely azonban de facto nem létezett... A média, a technológiák, az életmód, a mentalitás és a tudás, szóval az egész világ túlságosan megváltozott. A „Vissza a természethez!” követelés hasonlóan agresszív és regresszív, mint a "Vissza a Nemzethez" jelszava.

Az ár a visszatérésért a múltba, vagy az idő megállíásáért pontosan az, amivel a baloldalt vádolják, hogy át akarja formálni a világot egy idealista kép alapján, a mostani esetben az ár az, hogy a regresszívek a valóság fölé emelkedjenek és istenítsék magukat.

Trump Amerikában, Kaczynski Lengyelországban vagy Bolsonaro Brazíliában ugyanazt a regresszív üzenetet küldi: „Engedjétek meg, hogy megismételjük a múlt hibáit, hogy megoldjuk a mai problémákat!”