Ukrajna ukrántalanítása

A legújabb orosz elképzelés

Orosz propaganda, avagy a mai horror: Ukrajnát ukrántalanítani kell

nur-der-anfang-zerstoerte.jpeg

Vlagyimir Putyin az ukrajnai invázió reggelén mondott beszédében néhány szót közvetlenül az ország polgáraihoz intézett: "megértést és együttműködést" kért tőlük, és biztosította őket arról, hogy hisz a közös jövőben "egységes egészként". A katonai művelet nem az ukránok ellen irányult, hanem azok ellen, "akik túszul ejtették Ukrajnát". Felszólította az ukrán katonákat, hogy adják meg magukat: Esküjüket az ukrán népnek tették, "és nem annak a nemzetellenes juntának, amely kirabolja Ukrajnát és megcsúfolja a népet".

Az ukránok azonban nem virággal fogadták az orosz csapatokat, és az ukrán ellenállás miatt a Putyin rezsim radikalizálódik. Propagandistái most népirtással is fenyegetik az ukránokat. Az "emberek jók, a kormány rossz" elve nem működik Ukrajnában, mert az ukránok többsége a kijevi "náci rezsimet" támogatja. Ennek a ténynek a felismerése "a nácítlanítási politika alapja", írja Tyimofej Szergejcev az orosz állami hírügynökség, a Novosztyi kommentárjában.

A "lakosság tömegének nácítlanítása a náci attitűdök ideológiai elfojtásával és a kemény cenzúrával elért átnevelésből áll". Ennek a cenzúrának az oktatásra és a kultúrára is vonatkoznia kellene. Számítani kell arra, hogy ehhez legalább egy egész generációra lesz szükség. Mindazok, akik fegyveres alakulatban szolgáltak Ukrajnában, "egyformán bűnösök az orosz nép elleni népirtásban", és "példásan meg kell őket büntetni".

Szergejcev ezután: "A denacifikáció a nácivá tett lakosság tömegeivel szembeni intézkedések komplexuma, akik technikailag nem vonhatók közvetlen büntetés alá, mint háborús bűnösök".

Mivel a nácítlanítást csak egy győztes, azaz Oroszország hajthatja végre, "az ország nem lehet szuverén". Oroszország nem tud "liberális megközelítésből" kiindulni. Ez egy "vezeklés az Oroszországgal szemben fennálló adósságért, amiért ellenségnek tekintették".

Az ukrántalanítás alatt, amelyet a "nácítlanítással" azonosít, Szergejcev "az etnikai komponens elutasítását érti a történelmi Kis-Oroszország és Új-Oroszország területén mert: az ukránság" egy "mesterséges oroszellenes konstrukció" volt.

Nem tudni, hogy Kijev elővárosában a bucsai tömeggyilkosság már ennek az ideológiai alapvetésnek a gyakorlatba ültetése volt-e, az tény, hogy az ukrán hatóságok szerint 410 ukrán férfi, nő és gyerek holttestét találták meg az orosz csapatok kivonulása után.

A Politico egy szemtanút, az ukránok oldalán harcoló veteránt idéz: <Hét évet töltöttem harci övezetekben az ISIS ellen harcolva, a tálibok ellen harcolva, de amit az oroszok tettek a civilekkel, az őrület" - mondja O'Leary. A veterán hozzáteszi: "Mindenkit megöltek - nem csak a férfiakat, ahogy a média most beszámol róla. Nőket is megöltek. Ezt soha nem fogom elfelejteni. Amikor bemegyünk néhány faluba, hátrakötözött kezű civileket látunk holtan.

"A fotók és videók, amelyeket most látnak, csak a történet felét mondják el" - mondja. "Bementünk egy házba, megtisztítottuk a házat az aknáktól, és a hátsó udvaron ott állt egy furgon, benne öt halott nővel. Lelőtték őket; aztán valaki megpróbálta elégetni őket". Más jelentések is érkeztek megperzselt és félig megégett női holttestekről, ami arra a gyanúra ad okot, hogy bárki is gyújtotta fel őket, megpróbálta megsemmisíteni a nemi erőszak bizonyítékait.

Frankfurter Allgemeine Zeitung, Politico