Putyin és az európai szélsőjobb

Hogyan szervezte és pénzelte Putyin embere az európai szélsőjobbot??

Forrás: wyborcza.pl

Megvesztegette a nyugati jobboldalt, és Lengyelországban is tevékenykedett Putyin oligarchája, különleges feladatokkal Konsztantyin Malofejev és a Cargrad feladata volt az Európai Unió felbomlasztása az olasz Matteo Salvini vagy a francia Marine Le Pen köréhez tartozó politikusok finanszírozásával - derült ki a Mihail Hodorkovszkij emberei által gyűjtött információkból. De az oligarcha Lengyelországban is tevékenykedett, többek között az ultrakonzervatív Ordo Iurishoz közeli körben.

malofejev.jpeg

Salvini pártjának Malofejevhez fűződő kapcsolataira a múlt héten derült fény a Dossier Center nevű, Mihail Hodorkovszkijhoz - egy volt oligarchához, jelenleg disszidenshez és politikai száműzötthez - köthető oknyomozó csoportnak köszönhetően. A Dossier Center eljutott Konsztantyin Malofejev embereinek levelezéséhez, és átadta azt a nyugati média újságíróinak. "Ez a bizonyíték arra, hogy a rasszista és idegengyűlölő politikájukról ismert nagy európai pártok hogyan támaszkodtak egy kulcsfontosságú közvetítő és befolyásos Kreml-kancellár finanszírozására és stratégiai politikai támogatására" - írta a NewLines című amerikai magazin, amely egyike azoknak, akik betekintést nyertek a levelezésbe.

Az oligarcha elképzeléseinek egyik végrehajtója éppen Matteo Salvini, a Liga vezetője és 2018-19-ben Olaszország miniszterelnök-helyettese lett volna. Miközben Salvini emberei és Malofejev képviselői között már zajlottak a tárgyalások, az olasz politikus 2019 januárjában Varsóba látogatott, ahol többek között Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökével is találkozott. Állítólag sürgette őt, hogy csatlakozzon az "EU-ellenes internacionáléhoz".

Salvini 2021 tavaszán részt vett egy "budapesti csúcstalálkozón" is Mateusz Morawiecki lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel együtt. A cél hasonló volt. Néhány hónappal később, egy hasonló varsói találkozón Salvini már nem vett részt, annak ellenére, hogy Kaczyński személyesen küldött meghívót. Ehelyett Marine Le Pen érkezett, és őt államfőként fogadták. A francia Nemzeti Egység vezetője különösen közel áll Malofejevhez, mivel az oligarcha volt az, aki segített neki abban, hogy 2 millió eurós hitelt kapjon egy orosz banktól a 2019-es európai parlamenti választások előtti kampányához. Le Pen pártja később ugyanettől a banktól kapott egy másik 9 millió eurós kölcsönt.

Malofejev emberei segítettek a Liga politikusainak abban is, hogy megpróbálják megtorpedózni az Oroszországot érintő kezdeményezéseket az Európai Parlamentben. A Liga és a Szabadságpárt parlamenti képviselőinek tevékenységét is bőkezűen fizették, amely a Krím annektálása után Oroszországgal szemben bevezetett szankciók feloldásához kellett volna vezetnie. A "honoráriumuk" fejenként 20 000 eurót tett ki.

Malofejev, az ortodox oligarcha Malofejev 47 éves, és ortodox papnak látszik. Ez nem véletlen. A Kreml döntéshozóinak kegyeibe úgy csúszott be, mint aki az orosz hatalom hagyományos elképzelését, azaz az ortodox egyházzal együtt gyakorolt tekintélyelvű politikai vezetést támogatja. Néha "ortodox oligarchaként" jellemzik, aki ortodoxabb, mint a moszkvai ortodox pátriárka. Ellenez minden világnézeti "újdonságot", például a feminizmust, az LMBTQ-jogokat, a válást és az abortuszt. Önmagát "filantrópként" jellemzi. Ez azonban a filantrópia egy sajátos fajtája. Fiatal és merész ügyvédként és egy befektetési alap tulajdonosaként milliárdokat keresett volna pénzügyi műveletekkel.

A valóságban, ahogy Catherine Belton újságíró írja "Putyin emberei" című könyvében, azt tette, amit az oroszországi oligarchák mindig is a legjobban tudtak: pénzt lopott azoktól a cégektől, amelyekbe befektetett, és nem fizette vissza a bankkölcsönöket. Természetesen ez nem lett volna lehetséges a "legfőbb tényezők" támogatása nélkül. A Malofejev fölé helyezett ernyőt, amely lehetővé tette számára, hogy belépjen a nagy pénzek világába, Szergej Ivanovnak, a Kreml hatalmi csúcsain a KGB számos egykori funkcionáriusának egyikének, Vlagyimir Putyin kormánya idején pedig védelmi miniszternek, miniszterelnök-helyettesnek és az elnöki adminisztráció vezetőjének kellett kiterjesztenie.

A Malofejev által sugárzott spirituális aura alatt állítólag kegyetlen, ravasz és eltökélt, hogy azt tegye, amit a Kreml a leginkább akar - leigázza a volt szovjet köztársaságokat, élükön Ukrajnával, és megzavarja és gyengítse a demokratikus Nyugatot, többek között a szélsőséges konzervatív és nacionalista szervezetek támogatásával. Egyik üzleti vállalkozása a 2014-ben alapított Cargrad médiacsoport, amelynek hivatalos célja, hogy "felelevenítse az Orosz Birodalom fényét". Egyik legfontosabb eszköze a tsargrad.tv online TV-csatorna, amely önmagát "az első konzervatív hír- és elemzőcsatornának" nevezi. Maga Malofejev pedig, aki a Tsargrad igazgatótanácsának elnöke, "az orosz ortodox többség tribünjének és hangjának" nevezi a szervezetet. Malofejev ezen a társaságon keresztül akarta felépíteni az európai szélsőjobboldal szövetségét, amely a Kreml EU-ellenes programját az EU szívében valósítja meg.

Bázisát az Identitás és Demokrácia europarlamenti politikai csoport pártjai jelentették volna, amelyhez tartozik Salvini Ligája, az osztrák Szabadságpárt, Marine Le Pen Nemzeti Egység és a német Alternatíva Németországért (AfD). Malofejev pénze, a háttérben az Ordo Iuris Malofejev emberei Lengyelországban és lengyeleken keresztül is végezték szabotázstevékenységüket.

Az oligarcha egyik honlapján publikáló, az AfD-vel is kapcsolatban álló Manuel Ochsenreiter volt az, aki lefizette a radikális jobboldalhoz köthető militánsokat, hogy felgyújtsanak egy magyar kulturális központot az ukrajnai Ungváron. Személyesen ismerte a szélsőséges és oroszbarát Falangával kapcsolatban álló fő elkövetőt, Michal P.-t - ő volt az, aki a tárgyaláson Ochsenreitert nevezte meg megrendelőként. Malofejev emberei Lengyelországban és lengyeleken keresztül is végezték szabotázstevékenységüket.

Az oligarcha honlapján publikáló, az AfD-vel is kapcsolatban álló Manuel Ochsenreiter volt az, aki lefizette a radikális jobboldalhoz köthető militánsokat, hogy felgyújtsanak egy magyar kulturális központot az ukrajnai Ungváron. Személyesen ismerte a szélsőséges és oroszbarát Falangával kapcsolatban álló fő elkövetőt, Michal P.-t - ő volt az, aki a tárgyaláson Ochsenreitert nevezte meg megrendelőként. A támadás, amelyben az épület homlokzatát megrongálták, 2018 februárjában történt, és az elkövetőknek 1500 eurót plusz utazási költséget kellett fizetnie a németeknek.

Ez egy klasszikus "idegen zászló alatt" végrehajtott művelet - a cél az volt, hogy azt a látszatot keltsék, hogy az elkövetők ukrán nacionalisták. A cél az ukrán-magyar feszültségek kiélezése volt, ami részben sikerült is. A város az első világháború előtt és 1938-44 között Magyarországhoz tartozott, ma pedig az ukrajnai magyar kisebbség fontos központja.

Hasonló, szintén külföldi közvetítők bevonásával elkövetett provokációkra került sor Lengyelországban, csakhogy 2014 nyarán és őszén. Ebben az esetben az összekötő a fehérorosz Alekszandr Usovszkij volt, aki a közép-európai országokban (Csehország, Szlovákia, Magyarország) az ukrán emlékművek lerombolására és tüntetésekre irányuló akciókat Malofejevtől kapott 100 000 euróval fizette. Lengyelországban Ukrajna elleni tüntetéseket szervezett a Nagy-Lengyelország Tábor, valamint az Önvédelem és az oroszbarát Zmiana pártokhoz kapcsolódó aktivisták. Varsóban (az ukrán nagykövetség előtt, "Vessen véget az ukrán agressziónak Donbasszban" jelszóval), valamint Lublinban, Rzeszówban és Krakkóban is zajlottak. Usowski lefizette Mateusz Piskorskit, a Zmiana párt vezetőjét is, akit azzal vádolnak, hogy Oroszországnak kémkedett. Átutalt neki 1000 dollárt zászlókért, köztük ukrán zászlókért, amelyeket az egyik tüntetésen használtak volna.

2014 augusztusában széles körben nyilvánosságot kapott egy PLO-milícia által végrehajtott akció, amelynek során ukránellenes jelszavakat festettek az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) emlékművére a podkarpatszki Hruszowicében. Az elkövetők 2 000 eurót kaptak Usovszkijtól, és az ügyre ukrán hackereknek köszönhetően derült fény. A fehérorosz általuk lehallgatott e-mailekből kiderül, hogy csak 2014-ben legalább 44,5 ezer eurót költött lengyelországi akciókra.

Malofejev azonban mindenekelőtt az európai vallási fundamentalista mozgalmakat támogatja, beleértve a lengyel Ordo Iurishoz kötődőket is. Ez elsősorban a Spanyolországban alapított és Lengyelországban is jelen lévő CitizenGo konzervatív petíciós platformot érinti, amelyet közvetlenül Malofejev támogat. Az oligarcha 100 ezer euróval támogatta, aminek köszönhetően képviselőjét, Alekszej Komovot be tudta ültetni az igazgatótanácsba. 2016 júniusában a CitizenGo - amint azt Klementyna Suchanow felfedezte és a Polityka hetilap ismertette - pénzügyileg támogatta a lengyel Ordo Iuris által Varsóban szervezett találkozót, amelyen ultrakonzervatív szervezetek lobbistái vettek részt, akik az európai jogszabályok radikális módosítását tervezik. A hackerek által ellopott CitizenGO-dokumentumok között van két, egyenként 11 000 PLN értékű átutalás az Ordo Iurisnak.

Malofejev finanszírozza a donbászi harcokat

Számos jel utal arra, hogy Malofejev szorosan együttműködik az orosz szolgálatokkal, főként a külföldi hírszerzéssel a vállalkozásaiban. Egyik legismertebb munkatársa Leonyid Reshetnikov, a KGB volt tisztje és az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SWR) nyugalmazott tábornoka, aki 2009-17 között az Orosz Stratégiai Tanulmányok Intézetét (RISI) vezette.

Ez egy Vlagyimir Putyinnak közvetlenül alárendelt, az SWR-hez kapcsolódó intézmény, amelyet a nyugati országok elleni felforgató műveletek tervezésére szakosodott egységnek tekintenek. Az oligarcha nemcsak Reszetnyikov vagy Ivanov révén tart kapcsolatot Putyinnal és embereivel. Közvetlen kapcsolatban áll a Kreml uralkodójával Tihon pszkovi érsek (Georgij Sevkunov) révén, akit Putyin személyes gyóntatójaként és lelki vezetőjeként emlegetnek. Az ortodox hierarcha Malofejev egyik alapítványának igazgatótanácsában ül, maga az oligarcha és édesanyja mellett. Malofejev tevékenysége során évek óta együtt dolgozik Putyin közeli cimborájával, Vlagyimir Jakunyinnal, a kör másik volt KGB-hírszerző tisztjével is, akit "lelki társának" nevez. Nemcsak kéz a kézben vontak ki rubelmilliárdokat az orosz vállalatokból (Jakunyin sokáig az orosz vasúttársaságok vezetője volt), hanem részt vettek a Családok Világkongresszusának moszkvai csúcstalálkozójának megszervezésében is - ami szintén az Oroszországhoz közel álló ultrakonzervatívok kreációja.

A rendezvényt 2014-ben a Kreml termeiben tartották volna, de az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt a tervek megváltoztak, és Jakunyin és Malofejev pénzének köszönhetően ugyanott került megrendezésre a "Nagycsalád és az emberiség jövője" című fórum, amelynek partnerei között voltak a Piotr Skarga Egyesület és Alapítvány Ordo Iuris finanszírozói is. Malofejev 2014 óta uniós és amerikai szankciók hatálya alatt áll, mivel olyan orosz katonai csoportokat finanszírozott, amelyek Ukrajna ellen harcoltak a Donbasszban a "szeparatizmus" zászlaja alatt. Kulcsfontosságú vezetőik - Igor Girkin-Strelkov és Alekszandr Borodai - amellett, hogy kapcsolatban álltak a GRU-val és az FSZB-vel, az orosz katonai hírszerzéssel és kémelhárítással, Malofejevnek is dolgoztak. Az előbbi a biztonságáért, az utóbbi a PR-ért volt felelős. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat által lehallgatott telefonbeszélgetések szerint a donbásszi harcok idején kapcsolatban álltak vele, és utasításokat vettek át tőle.