Húszezer hiba

A legnagyobb példányszámú német (bulvár)lap cikke a Szuperkupáról:

Húszezer hibát vét az UEFA egy meccsen...

meccs.jpg

Nem szeretem a szellemjátékokat. Egyik rajongó sem szereti őket. De koronavírus idején nem arról van szó, amit akarunk, hanem arról, hogy mit kell tennünk.

Ésszerűnek kell lennünk.

A rajongókat nem engedik be olyan stadionba, ahol magas a fertőzések száma. Münchenben nem, Dortmundban igen, Kölnben nem, Berlinben igen.

Németországban azt hiszem, ezt megértettük.

De ez nem vonatkozik az UEFÁ-ra. Hagyták, hogy a Bayern München csütörtökön az FC Sevilla ellen játsszon a "Szuperkupában". Budapesten, mintegy 20 000 néző előtt. A szövetségi kormány utazási figyelmeztetése vonatkozik Magyarország fővárosára, ahol a fertőzési arány csaknem háromszor olyan magas, mint Münchenben (és ott is magas).

Ennek ellenére az FC Bayern 3000 szurkolót küldhet Budapestre jegyekkel és negatív koronateszttel. Tehát jó egészséggel mész oda - de hogyan térhetsz vissza? Akik legfeljebb 48 órán át tartózkodnak ott, azoknak nem kell karanténban lenniük, miután hazatértek. Mintha csak három nap múlva fertőzhetnének meg.

Ez vicc, de nem jó.

Eddig a cikk, azt én jegyzem meg, hogy a Bayern München vezetőedzője, Hansi Flick nem ért egyet a meccs megrendezésével, miután a Robert Koch országos közegészségügyi intézet járványügyi szempontból rizikós területnek minősítette Budapestet.

"Ez is egy olyan dolog, amit az ember nem teljesen ért. De nem mi hozzuk a döntéseket, hanem mások" - utalt a szakember az Európai Labdarúgó Szövetségre (UEFA).

Persze van itt még döntéshozó, az pedig az MLSZ, és végső soron a magyar járványügyi hatóság, és még végsőbb soron a kormány(fő), aki nélkül ez a meccs nem jöhetne létre.

Valaki nem érti a dolgokat, valaki hajlandó elkövetni húszezer hibát, valamiért. Hogy pontosan mi az a valami, nem világos.

Csak az, hogy sok-sok hiba.

(A képen a Fradi-Zágráb meccs után láthatóak a szurkolók a stadionon kívül)

 

https://www.bild.de/politik/kolumnen/kolumne/kommentar-die-uefa-macht-in-einem-spiel-20000-fehler-72999766.bild.html?fbclid=IwAR241MqX2DYKE3PqB_jTjCH2GnMwN4OUJ3hEoaY-6uVqfJc9Q8j5Ubtc-KU