Nincs visszaút a nemzetállamhoz - leszámolás a mítoszokkal

Az Európai Unió az egyetlen olyan politikai egység a világon,amely eléggé felkészült ahhoz, hogy a 21.század problémáit megoldja, de egyidejűleg tökéletesen képtelen arra, hogy ezeket a képességeit artikulálja...

Egy amerikai történész, bizonyos Timothy Snyder beszélt erről a svájci Neue Züricher Zeitungnak, kiegészítbve mindezt azzal a nem kicsit provokatív megjegyzéssel, hogy a nemzetállamok kora végleg lejárt, nincs visszatérés ahhoz a formulához.

Részletek az interjúból:

"Az európaiak többnyire egy mítoszban élnek, ami valójában kettős mítosz is. Az egyik mítosz azt mondja: egykor nemzetállam voltunk. A másik mítosz azt mondja, hogy a nemzetállamok megtanulták a leckét a múltból, és ezért kezdtek együttműködni.europe_1815_map_en.png

De nem ez történt. Ami történt, az valami más: egy sor európai birodalom szétesett a huszadik század folyamán, függetlenül attól, hogy szárazföldi vagy tengeri birodalmak voltak, a nácik harmadik birodalma volt, vagy a Szovjetunió.

Ami megmaradt ezekből a birodalmakból, az utat talált a kereskedelmi zónákba, együttműködésbe, majd az európai politikai intézményekbe.

...

Európa helyettesíti a birodalmat ? Bizonyos értelemben igen. Fontos, hogy emlékezzünk ezekre a történelmi előzményekre, mert ha ezt nem tesszük, akkor tényleg úgy gondolhatjuk, hogy visszatérhetünk a nemzetállamhoz. De nem térhetünk vissza ahhoz, ami nem történt meg.

Vegyük példaként Nagy-Britanniát: a modern időkben soha nem volt nemzetállam. Csak a Brit Birodalom létezett- és az európai integrációs projekt. Lengyelország és Magyarország esetében volt egy nemzetállam, de ez a nemzetállam csak nagyon rövid ideig létezett - és egyébként sem tűnt sikeresnek.

Az itt használt trükkel az európaiaknak azt akarják bebeszélni: térjünk vissza ebbe a kényelmes múltba. Az unió elhagyása azonban valóban azt jelenti, hogy egy teljesen tisztázatlan jövőbe kerülnek."

A teljes szöveg németül itt található: https://www.nzz.ch/feuilleton/der-historiker-timothy-snyder-es-gibt-keine-rueckkehr-zum-nationalstaat-ld.1455135?mktcid=nled&mktcval=107&kid=_2019-1-30