A politika azt jelenti: meg kell határozni, ki az ellenség...

ve_res.jpeg

Timothy David Snyder amerikai történész, aki Közép- és Kelet-Európa újkori történelmére szakosodott, most hosszú interjút adott a német Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ). A történész párhuzamot lát Putyin, Mussolini és Hitler között. Kritizálja Németország Ukrajnával kapcsolatos álláspontját, és elmagyarázza, miért nem kell attól tartanunk, hogy Putyin elveszíti az arcát. Az alábbiakban részleteteket olvashatnak az interjúból.

FAZ: Snyder úr, ön szerint Oroszország fasiszta állam.

Snyder: Miért? Van valami a mai orosz államban, ami nem fasiszta? Íme egy lista a fasizmus jellemzőiről, amelyek Oroszországra vonatkoznak: Egy: egypárti uralom. Kettő: a vezető kultusza. Három: a média ellenőrzése. Négy: a birodalom kultusza és történelmi ártatlansága. Öt: a világ összeesküvés-elméletekkel megmagyarázható. Hat: egy korporatív állam Mussolini Olaszországának mintájára, csak radikálisabban. Hét: írtó háború és népirtás. Nyolc: az akarat és a tettek kultusza. Oroszország hibrid hadviselése, a propaganda és az erőszak e kombinációja az akarat győzelmének tekinthető a valóság felett. És persze ott van még az ellenség gondolata. A fasizmus kiindulópontja az ellenség fogalma, és Putyin szerint Oroszország ellensége a Nyugat. Carl Schmitt így határozta meg: A politika azt jelenti, hogy meg kell határozni, ki az ellenség.

FAZ: Schmitt a nemzetiszocializmus ideológusa volt.

Snyder: És ma Oroszországban nagy becsben tartják örökségét. Alekszandr Dugin, Ivan Iljin és a putyinizmus más ötletgazdái hivatkoznak rá. Iljin azt mondja, akárcsak Schmitt, hogy a politika az ellenség meghatározásával kezdődik. Putyin gyakran idézte őt. Schmitt "nagy terület" fogalma is fontos itt, vagyis az a gondolat, hogy csak néhány állam szuverén, nevezetesen a nagy birodalmak. Ebből a szempontból az összes többi csak bábu. Így gondolkodik a moszkvai vezető réteg: Oroszország igazi ország, Amerika is, a legtöbb más csak vazallus.

FAZ: Orosz emigránsként Iljin ünnepelte a nemzetiszocializmust. Azt a gondolatot képviselte, hogy aki Ukrajnát független államnak tekinti, az halálos csapást mér Oroszországra.

Snyder: Putyin többször is idézte Ilyint. És hozzátette: aki el akarja választani Ukrajnát Oroszországtól, azt elpusztítják. Iljin hitvallása az volt: Oroszország egy egységes tömeg egy vezér alatt. Iljin számára a nagyhatalmi Oroszország megteremtése a világ gyógyulásának kezdete volt. És ez a gyógyulás a fasizmus diadalát jelentette az egész világon. Putyin kormánya visszahozta Iljin földi maradványait a száműzetésből, és maga az elnök helyezett el virágot a sírján. A fasiszta gondolkodók úgy vélik, hogy a kompromisszumok mindig csak lélegzetvételnyi szünetek, amelyeket az ember azért fogad el, hogy új erőt gyűjtsön az ellenség elpusztításához.

FAZ: Tehát lehetséges-e tartós tárgyalásos béke Putyinnal?

Snyder: A kompromisszum nyugati elképzelés szerint: én tiszteletben tartom a te érdekeidet, te pedig az enyémet. Putyin esetében ez aligha lehetséges. De még mindig lehet vele tárgyalni - ha már nyertél háborút. Amíg Putyin hisz abban, hogy győzhet, addig ez nehezen elképzelhető.

FAZ: A fasiszta vezetőknek állandóan új győzelmekre van szükségük, hogy igazolják diktatúrájukat. Tehát egy esetleges ukrajnai győzelem után Putyin hamarosan kirobbantja a következő háborút?

Snyder: Oroszország egyfajta háborús szappanoperaként funkcionál a sorozatokban. Grúzia után jött az első támadás Ukrajna ellen, Szíria után most a második. A háborút pedig mindig látványos történetmesélés keretezi a televízióban. Ez egy jól bevált uralmi eszköz, és ez az oka annak, hogy Putyin hamarosan új háborút indíthat, ha megnyerte az ukrajnai háborút. De ha veszít, a médiát arra fogja használni, hogy egyszerűen az ellenkezőjét állítsa.

FAZ: Ha mindent győzelemként tud eladni, akkor nem fenyegeti az a veszély, hogy a vereség miatt "elveszíti az arcát", ahogy egyesek mondják. Tehát tévednek azok, akik azt mondják, hogy engedményekkel kell nyitva tartani számára egy arcmentő kiutat?

Snyder: Putyin szinte teljes mértékben uralja a háború megítélését az országában. Ha győzelmet hirdet, az oroszok többsége hinni fog neki. Azok a nyugatiak, akik az "arca" miatt aggódnak, nem értették meg ezt.

FAZ: A jó hír ekkor az lenne: Putyin elveszítheti a háborút anélkül, hogy a fenyegető szégyen miatt az Olaf Scholz által annyira féltett nukleáris háborúig kellene eszkalálódnia.

Snyder: Pontosan. Csak a forgatókönyvet kell átírnia. Ha Putyinnak a valóságban problémája van, azt a virtuális világban győzelemmé változtatja. Ezért a vereséggel való fenyegetés nem fogja nukleáris eszkalációra kényszeríteni. Az egyik példa erre a Kijevért folytatott vesztes csata volt. Orosz szempontból ez volt a legnagyobb sokk, amire számítani lehetett, és Putyin mégsem folyamodott atombombához. De-eszkalált és visszavonult.

FAZ: Putyint fasisztának nevezi. Hitlerhez hasonlítaná őt?

Snyder: Azért beszélek fasizmusról, mert a fasizmusnak sokféle megjelenési formája van. Vannak brit, francia, olasz, német vagy amerikai fasiszták, és mindegyik egy kicsit más. Ha most azt mondanám, hogy Putyin olyan, mint Hitler, az túlságosan leszűkített lenne. Emellett hatalmas felháborodást váltana ki: Nézd, tabutörést követ el. Mindazonáltal, ami Ukrajnát illeti, a nácik és a mai orosz rezsim megközelítése hasonló. Az egyik az, hogy az ukránokat gyarmati népnek tekintik, amelynek elitjét ki kell irtani. Egyesek szerint a Putyin háborúját a náci politikához hasonlító kísérletek a holokauszt bagatellizálásával érnek fel. Ez a gátlás megnehezíti, hogy ma a fasizmust a nevén nevezzük, és felelősséget vállaljunk az ellene való küzdelemért. Ez vonatkozik az orosz fasiszta megsemmisítő háborúra is Ukrajnában. A deportálás volt Hitler egyik módszere. Mára másfél millió ukrán embert deportáltak. Ez népirtás. Ukrán gyerekeket rabolnak el, hogy oroszokká tegyék őket. Ez népirtás. Az oroszok megölik a megszállt ukrán területek elitjét, és ez is népirtás. 

https://www.faz.net/aktuell/politik/timothy-snyder-zum-ukraine-krieg-parallelen-zwischen-putin-und-hitler-18079215.html#cleverPushBounceUrl=https%3A%2F%2Fwww.faz.net%2Faktuell%2F&cleverPushNotificationId=J3HqYdByNgGKyoXbd p>