Putyin a legnagyobb fenyegetés az emberiség számára - Gari Kaszparov

Putyin diktatúrája a legnagyobb fenyegetés az emberiség számára

kaszparov.jpeg

Kaszparov, volt sakkvilágbajnok interjúja az FAZ-ben.(március 3.)

Kérdés:Március 10-én lesz 17 éve, hogy befejezte sakkozói pályafutását, és életcéljául tűzte ki, hogy óvja a világot Vlagyimir Putyintól. Nagyon sokáig tartott, amíg a világ úgy látta az orosz elnököt, ahogyan ön látja. Van ebben most valahogy jó érzés?

Kaszparov: Az, hogy igazam volt, nem ok az ünneplésre. Ez tragikus az országom számára. Fiatal oroszok ezrei halnak meg ezért az őrült diktátorért. Sokan közülük Putyin alatt születtek és Putyin alatt halnak meg.

Kérdés: A "Winter is Coming" című könyvében (német kiadás: "Warum wir Putin stoppen müssen") 2015-ben arra figyelmeztetett, hogy Putyin ismét megtámadja Ukrajnát. Miért nem hallgatták meg az Ön felhívását, hogy lássuk el Ukrajnát fegyverekkel, és szüntessük meg az orosz gáztól és olajtól való függőségét?

Kaszparov: Nem volt sikeres, akkoriban senki sem akart hinni nekem. Amikor megkérdezték tőlem, hogy tényleg úgy gondolom-e, hogy Putyin veszélyesebb, mint az ISIS, azt válaszoltam: a terrorszervezet jön és megy, Putyin állandó egzisztenciális fenyegetést jelent. Úgy néztek rám, mintha idióta lennék. Közben sokan már nem tudják, hogy mit jelent az ISIS. Ma Nostradamusnak állok, mert olyasmit írtam le, amit az emberek nem akartak látni. A hétéves könyvem most Kindle bestseller az Amazon politikai könyvek rovatában. Remélem, hogy ez a háború a rezsim összeomlásához vezet. A hidegháború vége óta ez az első alkalom, hogy szinte az egész világ összefogott. Legmerészebb álmaimban sem számítottam ilyen szolidaritásra négy-öt nap alatt.

Kérdés: Mi az, ami különösen meglepi?

Kaszparov: Az, hogy még a kazahsztáni elnök, Tokajev is, akinek Putyin nemrégiben megmentette az uralmát, mostanra már nem nézi jó szemmel, és beszüntette az orosz tévécsatornák forgalmazását. Olaf Scholz meglepett, amikor megváltoztatta a Willy Brandtig visszanyúló Ostpolitikát, és Németországot a globális biztonságpolitikába helyezte. A FIFA egyetért, a NOB is egyetért ezzel. 

A szocsi téli olimpiai játékokkal, a 2018-as világbajnoksággal vagy a Sakk Világszövetségnek szánt több tízmilliós összegekkel Putyin hatalmas összegeket fektetett be a sportba. De neki nem a sportról van szó, hanem mindig Putyinról. Ez ugyanúgy része a hálózatának, mint a Chelsea vagy a Schalke 04 vagy a különböző jótékonysági események. Az, ahogyan mindezek révén puha hatalmat épített ki, valószínűleg a szabad világ aláásására irányuló legkifinomultabb műveletként fog bekerülni a történelemkönyvekbe. Putyin nem zárkózott el attól, hogy milliárdokat költsön erre, és a sakk csak egy kis része ennek a hatalmas kampánynak. A meglepő az, hogy egy héten belül semmi sem marad belőle.

Kérdés: Hogyan bukhat meg Putyin rendszere?

Kaszparov: Ahhoz, hogy egy diktatúra összeomoljon, három tényezőnek kell teljesülnie: Az első a katonai vereség. Ez megtörténhet, ha Ukrajna elég sokáig ellenáll. A második tényező a gazdasági és pénzügyi összeomlás, és ez már csak hetek kérdése. A harmadik tényező az elszigeteltség. Ez pszichológiailag nagyon fontos. Ha mindhárom összetevő teljesül, a rezsim egyik napról a másikra összeomolhat, mert az emberek az utcára vonulnak, és az oligarchák kidobják Putyint.

A mai Oroszországot nem lehet összehasonlítani a Sztálin alatti fanatizmussal vagy a hitleri Németországgal, ahol az emberek készek voltak meghalni szeretett vezetőjükért. Putyin rezsimje a pénzről szól, inkább egy maffiaállamra hasonlít. Amíg a főnök pénzt és védelmet osztogat, addig az emberek mögötte állnak. Amint a pénz nem folyik tovább, a hűség azonnal eltűnik.

Kérdés: Ki fogja megállítani Putyint Oroszországban?

Kaszparov: Ha tudnánk, az a személy már halott lenne, mert Putyin "megszüntette volna a fenyegetést". Folyamatosan kérdezik tőlem, hogy minek kell történnie: Tüntetők millióinak kell a Vörös téren állniuk? Lesz-e államcsíny? Az oligarchák lépnek közbe? Minden együtt van. Amikor a diktatúrák véget érnek, soha nem lehet megjósolni, hogy ki teszi meg az utolsó lépést. Az orosz Biztonsági Tanács videóján láttuk a rémült arcokat, a Putyintól, és őrületének következményeitől való félelmüket. Nem várhatja el tőlük, hogy azonnal cselekedjenek, de minden nap elveszítik az eszközeiket és a mozgásterüket. Tízezrek vonultak az utcára, annak ellenére, hogy megverés, letartóztatás és évekig tartó bezártság veszélye fenyegeti őket. Ma a háború ellen tüntetnek, a jövő héten talán azért, mert az életszínvonal összeomlik. Amikor százezrek vagy milliók vannak az utcán, ki fogja megtámadni őket? A propagandagépezet is erodálódik. Az utóbbi napokban sokkal kevesebb orosz trollt látunk az interneten. Valószínűleg már senki sem fizet nekik.

Kérdés: Tényleg azt hiszi, hogy Putyin őrült?

Kaszparov: Nevezzük ezt inkább az irányítás elvesztésének. 22 év után, amikor ekkora hatalommal rendelkezel, és nincs, aki kritizáljon, nehéz épelméjűnek maradni. Mindent a buborékjából lát. Tudjuk, hogy nagyon kevesekben bízik, és nem megy fel az internetre. Hogyan maradhatna egy ilyen ember realista? Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy Putyin nem elitképzésben részesült, hanem a KGB-nél és Leningrád utcáin tanult. Mint minden diktátor, ő is azt képzeli, hogy történelmi küldetése van. De Hitlerrel és a múlt diktátoraival ellentétben ő a piros gombon tartja az ujját, véget vethet az életnek ezen a bolygón. Egyetlen ember diktatúrája Oroszországban messze a legnagyobb egzisztenciális veszélyt jelenti az emberiségre.