Takarodó, a csapolásnak vége...

Katonai tiszteletadással, egyfajta takarodó zenével, a "csapolás befejezésével" búcsúztatták el a német kancellárt.

merkel.jpeg

Angela Merkel német kancellár búcsúbeszédében a demokrácia védelmére szólított fel a gyűlölet, az erőszak és a félretájékoztatás ellen. Ahol a tudományos ismereteket tagadják, összeesküvés-elméleteket és uszítást terjesztenek, ott hangot kell adni az ellenállásnak - mondta a berlini Bendler Blockban. "A mi demokráciánk is úgy maradhat életben, hogy ahol a gyűlölet és az erőszak a saját érdekérvényesítés legitim eszközének minősül, ott a mi demokratikus toleranciánknak is meg kell találnia a határait."

A Zapfenstreich amúgy hagyományos német katonai kifejezés, az esti takarodó kezdete, amelytől fogva a katonának a szállásán kell maradnia. Ezenkívül a Zapfenstreich egy katonai szertartás, amelyet Németországban különösen a leköszönő szövetségi elnökök, szövetségi kancellárok, védelmi miniszterek és tábornokok esetében használnak - ez történt szerda este Angela Merkel tiszteletére.

A kifejezés még a középkorból, a landsknechtek idejéből származik, és a katonai negyedekben az éjszakai pihenés kezdetének jele volt. 1596-ban említik először az esti jelzést a "Zapfenschlag" kapcsán. 1726-ban Johann Friedrich von Flemming szász főerdész és vadászmester "A tökéletes német katona" című könyvében dokumentálta először ezt a szokást.

A Zapfen egyébként a sörcsapolást jelenti, a Zapfenstreich pedig a csapolás befejezését. A lovasságnál visszavonulásnak nevezték, az éjszakai pihenés jelzése volt, amelyet dobszóval, kürttel vagy trombitával adtak meg. A katonáknak a az ébresztőig tilos volt külön engedély nélkül a szállásukon kívül tartózkodniuk. A név állítólag onnan ered, hogy eredetileg egy bizonyos esti órában krétavonalat húztak a hordók csapjaira, hogy ellenőrizni tudják a további italárusítás betiltását.

Egy másik magyarázat szerint az őrség az ünnepség végét jelezte a söröshordók csapjának (streichen) leütésével. Később a szertartást kísérő zenét vagy a katonai esti jelzést értették alatta, amellyel a katonák visszatérnek a szállásukra.

A takarodó zenéjét általában csak az őrség zenészei játszották, de különleges alkalmakkor az egész helyőrség zenészei, és a zenészeket általában a város különböző utcáin vezették végig. A nagyobb táborokban a jelet ágyúlövéssel adták meg.

A hagyományos kifejezést ma is használják a német hadseregben és a légierőnél, valamint az osztrák hadseregben. A német haditengerészetnél a "hajópihenő" kifejezés az általános használatban van. A német fegyveres erők katonái csak az általános alapkiképzés ideje alatt kötelesek "befejezni a csapoltatást", kivéve, ha éjszakai vagy hétvégi szabadságon vannak. A Zapfenstreich általában este 11.00 órára van beállítva.

"A mi demokráciánk is úgy maradhat életben, hogy ahol a gyűlölet és az erőszak a saját érdekérvényesítés legitim eszközének minősül, ott a mi demokratikus toleranciánknak is meg kell találnia a határait." Ezzel búcsúzott Merkel, és remélhetőleg a a búcsú hangjai 11-kor, és nem éjfél előtt néhány perccel szóltak.

P.S. A hab a tortán a dal, amit Merkel választott a búcsúzáshoz: Nina Hagen a punk énekesnő előadásában hallgathatta a német politikai elit és a nagyvilág, hogy Te elfelejtetted a színes filmet. Van, aki szerint ez a fricska a férfi politikusoknak szólt, van aki szerint az egész európai politikának.

https://www.youtube.com/watch?v=EKe9ybFDQ1A

 Forrás: Duden, Wikipédia, Handelsblatt