2050 - megfeleződik az emberi populáció?

2000_year_temperature_comparison.png

 

AZ EXPONENCIÁLIS (az) ÚR

Minden exponenciálisan változik és exponenciális sebességgel pusztul, - mindez az éghajlat átalakulása miatt.

Kulcsmondatokat gyüjtöttem a Felelős Értelmiség budapesti klimakonferenciájáról, amelyen kiváló szakemberek, tudósok mondták el, hol tartunk. Íme az összefoglaló:

A klímaváltozás itt és most történik, nem valamikor a távoli jövőben.

Lázas semmittevésben van a világ, ezerszám tartanak hiábavaló konferenciákat, a hatásuk azonban nulla. Nem a bioszféra van általában veszélyben, és nem is a Homo Sapiens, mint faj, hanem a technológiai civilizáció, ami olyan könnyen összeomolhat, mint a kártyavár.

2050 körül várható, hogy az emberi populáció elég rövid idő alatt megfeleződik, magyarul több milliárd ember fog meghalni. A városok, ahol addigra a világnépesség 70 százaléka lakik majd, különösen veszélyeztetettek.

Az éghajlat átalakulása miatt a hatvanas évek óta elkezdett megborulni és felgyorsulni a vízciklus, a világ pedig „exponenciálissá vált”.

 Minden exponenciális sebességgel változik-pusztul a környezetben, az állandóságnak vége, pedig mérnökök generációi ebből indultak ki.

A fülükig ér a víz, a politikusok mégis a napokig vitatkoznak, hogy mi a teendő. Ez nem hitvita.

Az antropocén egy új időszak. Mindent megváltoztattunk, és lassan elértünk a planetáris határokhoz, amikor a folyamat visszafordíthatatlan és menthetetlen.

Az utóbbi öt év a modern kori történelem öt legmelegebb éve volt. Nem kicsit leng ki az inga, hanem soha nem látott globális anomáliák vannak az időjárásban.

Az olvadás miatt óriási metánrobbanások vannak Szibériában és Kanadában, műholdas felmérésekkel 7000 olyan kúpot azonosítottak, amelyek robbanás előtti állapotban vannak.

Ha a többiek nem autóznak, én nyugodtan autózhatok, ha meg a többiek nem tesznek semmit, akkor én egyedül úgysem tudok változtatni.

Az emberek 4-6 százaléka állítja, hogy ő személyesen változtatott az életmódján.

Mi fog történni? Hát, ami szokott...