"KATAR megvette a FIFÁ-t"

"KATAR megvette a FIFÁ-t"

fifa.jpeg

Korrupció és illegális lehallgatás miatt indítanak-e eljárást a FIFA elnöke ellen Svájcban? Az FAZ interjúja egy svájci korrupcióvadász jogásszal.

Mark Pieth a korrupcióvadász svájci jogász szerint a labdarúgó-világszövetség a " gyengeelméjűek bandája". A svájci szerint az UEFA-nak egységesen kell fellépnie a "zavarodott" FIFA-elnök Infantinóval szemben.

FAZ: Sepp Blatterhez hasonlóan Infantino is nagy előszeretettel bánik a pénzzel. Infantino Blattert másolja, de még brutálisabban ragaszkodik a hatalomhoz, mint utóbbi. Míg Blatter patrónusként viselkedett, Infantino autokrata. Ezért jön ki olyan jól Putyinnal, Trumppal és az Al Tanival, a katari uralkodó családdal.

Pieth: Legalábbis azóta, hogy a 2018-as oroszországi világbajnokságon Vlagyimir Putyinhoz ölelkezett, Infantinót az autokraták barátjának tartják. Most a katari uralkodók kiszolgálójaként tevékenykedik. Ennek ellenére márciusban valószínűleg megerősítik a FIFA elnöki posztján.

Mit mond ez a FIFA helyzetéről?

A FIFA egy rakás szerencsétlenség. Az, hogy Dánia most azt mondja, hogy nem fogja tovább támogatni Infantinót, elég szép dolog. Jó és bátor dolog lenne azonban, ha az európai labdarúgó-szövetség, az UEFA közösen lázadna Infantino újraválasztása ellen. A probléma azonban az, hogy az UEFA a maga 55 nemzeti tagszövetségével a FIFA tagságának csak jó negyedét képviseli.

FAZ: Nem tükrözi-e Infantino FIFA-n belüli jóváhagyása egy olyan világ viszonyait, amelyben a jogállamiságon alapuló demokráciák amúgy sincsenek többségben?

Pieth: Igen, a FIFA a világot tükrözi. A Transparency International korrupciós indexe szerint pedig az országok több mint fele hiperkorrupt. Ebben a tekintetben a kérdés az, hogy Európa továbbra is részt akar-e venni, vagy az UEFA kivonul a FIFA-ból? Pénzügyileg ez működne, az UEFA jó helyzetben van. A szponzorok elsősorban Európában érdekeltek.

FAZ: De akkor nem lenne több világbajnokság a jövőben.

Pieth: Akkor olyan körülmények lennének, mint a profi ökölvívásban. Több rivális világszövetség is létezik. Ez természetesen nem ideális. A világbajnokság gondolatában benne rejlik a monopólium. De ha a monopólium, jelen esetben a FIFA, ennyire rosszul működik, akkor érdemes lenne alternatívákon gondolkodni. Ehhez Németország, Anglia, Spanyolország, Franciaország és Olaszország nagy szövetségeinek kellene az élen járniuk. A katari világbajnokság kezdetén elmondott őrült beszédével Infantino megmutatta, hogy valahogy zavarban van - és ez még mindig a legártatlanabb dolog, amit róla el lehet mondani. Mások valamilyen betegségről beszéltek.

...

FAZ:A nyugati szponzorok kivonulása reformokra késztetheti a FIFA-t?

Pieth: Igen, a nyugati szponzorok sokkal többet számítanak, mint a széles körben ismeretlen kínai vagy arab cégek, amelyek nem rendelkeznek ugyanolyan jelenléttel a fogyasztói piacokon. Nemrégiben derült fény arra, hogy Katar nyilvánvalóan évekig árnyékoltatta a FIFA kritikus tisztviselőit, hogy megakadályozza a világbajnokság esetleges későbbi visszavonását.

FAZ: A FIFA-nak most nem kellene feljelentést tennie?

Pieth: Igen, a FIFA-nak belsőleg kellene reagálnia és feljelentést tennie. De ez nyilvánvalóan nem történik meg.

FAZ: Miért nem?

Pieth: Egyszerű: a FIFA-t Katar megvette. De a svájci szövetségi ügyészségnek is hivatalból kellene intézkednie, mert itt a kémkedés bűncselekménye valósul meg. Az olyan kritikusok, mint a DFB korábbi elnöke, Theo Zwanziger után, aki Katart a "világ labdarúgásának rákos daganatának" nevezte, szisztematikusan kémkedtek. Zwanziger kapcsolati hálóját azzal a céllal szűrték át, hogy a környezetében lévő embereket manipulálják, hogy befolyásolják őt. Lehallgatták az e-maileket és a telefonbeszélgetéseket.

FAZ: Miért nem ért el eddig semmit a svájci igazságszolgáltatás a FIFA különböző korrupciós ügyeiben?

Pieth: Azért, mert a svájci főügyészség túl közel állt a FIFA-hoz. Közben új szövetségi ügyészünk van. Sajnos egyelőre nincs információ arról, hogy a jelenlegi kémkedési ügyben indított-e eljárást, vagy fog-e indítani.

FAZ: A FIFA mellett számos más jelentős sportági szövetség is Svájcban székel, köztük az UEFA, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), valamint a kézilabda, jégkorong, judo, kosárlabda és golf nemzetközi szövetségei. Miért van ez valójában így?

Pieth: Svájcban kedvezőek a feltételek. A szövetségek egyesületként is bejegyeztethetik magukat, amelyeket nem is kell bejegyeztetni. Néhányan adókedvezményt kapnak. Svájcban jelenleg 60 nemzetközi sportági ernyőszervezet működik.

FAZ: Meg kellene-e szigorítania a svájci kormánynak az ilyen szövetségek szabályozását?

Pieth: Igen, de a svájci parlament elutasította a számviteli minimumszabályokra és a szabályoknak megfelelő irányításra vonatkozó követeléseinket. Túl sok lobbistája van a sportági szövetségeknek. A szigorúbb előírások valószínűleg egyáltalán nem segítenének a FIFA esetében. Mert papíron ez az szövetség nincs is olyan rossz helyzetben. Van például etikai bizottsága és ellenőrző bizottsága. A probléma az, hogy Infantino minden kritikus szellemet eltávolított a belső körökből, és ezeket a bizottságokat inkompetens vagy lojális követőkkel töltötte fel. A szakmaiság és a függetlenség egyszerűen már nem garantált ezekben a funkciókban. Ezek papírtigrisek.

FAZ: Végül, egy másik, de meglehetősen kapcsolódó témában, a Saudi National Bank 10 százalékos részesedést szerez a Credit Suisse-ban. Mostantól kezdve a második legnagyobb svájci bank mintegy ötöde valószínűleg arab befektetők kezében lesz. Mit szólsz ehhez?

Pieth: Beszéltünk arról a tényről, hogy a gazdag autokráciák egyre nagyobb teret hódítanak a demokráciákkal szemben. Ezt úgy érik el, hogy mindent felvásárolnak, legyen szó bankokról, vállalatokról vagy labdarúgásról. Ennek célja a kritika semlegesítése és a függőségek kialakítása. Ez az előrelépés antidemokratikus, mert előbb-utóbb kihatással lesz a véleménynyilvánítás szabadságára. Az ilyen befektetők trójai falovak a demokráciában. A Credit Suisse vezetői befolyásolják a közvéleményt. A szaúdiak ellentmondásos belépésének magyarázatával és védelmével a bank igazgatótanácsa lekicsinylően az ottani rezsim oldalára áll. FAZ