Isten végtelen nagy állatkertje

A nyomozók vizsgálatot indítottak egy sor észak-olaszországi "COVID-buli" ügyében, ahol az emberek megpróbálják elkapni a halálos vírust, hogy megkerüljék az oltási kötelezettségeket.

koronavirus_12-m.jpeg

Az észak-olaszországi Bolzano tartomány ügyésze vizsgálatot indított, miután egy ember meghalt, több másik pedig az intenzív osztályon kötött ki, miután állítólag részt vettek egy COVID-partin, ahol megpróbáltak megbetegedni.

A trend Észak-Olaszországban terjedt el, ahol azok az emberek, akik nem akarják beoltatni magukat, a zöldkártyát a munkába járáshoz, a bárokba és éttermekbe való belépéshez, valamint a tömegközlekedési eszközökön való utazáshoz úgy próbálják megszerezni, hogy szándékosan megfertőzik magukat. Olaszországban a gyógyulás igazolása elegendő ahhoz, hogy hat hónapra megkapják az áhított bérletet a szabad mozgáshoz.

A bulikat elsősorban az osztrák határ mentén fekvő, német nyelvű Dél-Tirol régióban tartják, ahol a legmagasabb a megbetegedések száma, és a legalacsonyabb az oltási arány egész Európában.

A régió a helyi egészségügyi koordinátor, Patrick Franzoni szerint "sárga zónává" válik Olaszországban. "Vannak fiatalok, még iskoláskorúak is, akik COVID pozitívokkal találkoznak, és megpróbálják megszerezni a fertőzést, nem is sejtve, hogy a vírus a gyermekeknél és a fiataloknál is veszélyes" - mondta egy rádióállomásnak. "Hosszú távú következményei vannak, és még a kevésbé idősek is kórházba kerülhetnek".

A bulikon a fertőzöttek elvegyülnek, csókolóznak és megölelik a be nem oltottakat, hogy terjesszék a vírust - mondta Franzoni, hozzátéve, hogy a fertőzött személyt büntetőjogi felelősségre vonhatják a vírus tudatos terjesztéséért a szükségállapot idején, amely Olaszországban a világjárvány miatt van érvényben.

Az első vizsgálatok szerint a bulik egy részét bárok szabadtéri területein tartják, ahová zöldkártya nélkül is be lehet menni. Ott egy fertőzött személy egy pohárból vagy sörösüvegből iszik, és azt továbbadva próbálja terjeszteni a vírust. Más rendezvényeket magánházakban tartanak. Az egyik esetben a fertőzött személy ágyhoz volt kötve, és a vendégek állítólag a betegágya köré gyűltek, hogy megpróbálják belélegezni a vírust. A COVID-ban elhunyt férfi osztrák volt, aki rendszeresen átjött a határon, hogy olaszországi partikon vegyen részt - mondta Franzoni.

Több olyan szülő is volt, aki nem adatott oltást a gyerekeknek, de az oltási igazolványt meghamisította, hogy megkapja a zöldkártyát, amelyet 12 éves kor felett mindenkinek kötelező kiadni az országban. Olaszország északi határa mentén az elmúlt hónapban megháromszorozódott a megbetegedések száma, az emlékeztető oltási kampány eddig a 80 év feletti, és a megromlott egészségi állapotú emberekre korlátozódott. A tervek szerint december 1-jén a 40 évesnél idősebb emberek számára is megnyitják a kampányt.

Az egyik COVID-bulizó, aki kórházban kötött ki, a Veneto Corriere napilapnak elmondta, hogy megbánta, de még mindig nem biztos benne, hogy COVID-ja volt. "Súlyos hibát követtem el" - mondta a lapnak, hozzátéve, hogy biztos benne, hogy csak tüdőgyulladása volt, és az orvosok azért mondták neki, hogy COVID, hogy meggondolja magát. "Ez csak propaganda."

Isten állatkertje nagy, és igen alacsony a kerítés, mondja egy régi bonmot. Nos, a jelek szerint a kapukat szélesre tárták, a kerítést pedig  bontják. 

Forrás: Daily Beast