Mi a fontosabb, a profit vagy az élet?

 

volvo.jpeg

Amikor néhány napja írtam arról, hogy a Volvo 1959-ben az élet védelme okán lemondott a jogvédelemről, és szabaddá tette a hárompontos biztonsági öv felhasználását, arra gondoltam, amit most az amerikai kormányzat is szorgalmaz: Az Egyesült Államok támogatja a Covid-19 oltóanyagok szellemi tulajdonjogi védelméről való lemondást

A Biden-kormányzat támogatja a WTO javaslatát, amelynek célja a globális vakcinagyártás felgyorsítása. A gyógyszeripar ellenvetéseit felülbírálva Katherine Tai, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője kijelentette, hogy az USA támogatni fogja a Kereskedelmi Világszervezetben a javaslatot.

Egy ilyen döntéssel a vakcinagyártók lemondanának szellemi tulajdonjogaikról, hogy a fejlődő országokban és más országokban működő vállalatok számára lehetővé tegye a Covid-19 vakcinák saját változatainak előállítását.

"Az amerikai kormányzat szilárdan hisz a szellemi tulajdon védelmében, de a világjárvány felszámolása érdekében támogatja a Covid-19 vakcinák esetében az említett védelemről való lemondást" - mondta Tai asszony egy nyilatkozatban.

Az új esetek robbanásszerű növekedésétől szenvedő országok - köztük India és Dél-Afrika - a mentességet szorgalmazták. Indiában a közelmúltban jelentették, hogy a lakosság kevesebb mint 2%-át oltották be, és az új Covid-19-es esetek száma világszerte rekord magas, mivel a világjárvány számos szegény és közepes jövedelmű országban ellenőrizetlenül tombol.

A gyógyszeripari vállalatok azonban ellenzik a mentességet, mondván, hogy a szellemi tulajdonról való lemondás nem fog olyan rövid távú eredményeket hozni, mint amilyeneket a támogatók gondolnak, részben azért, mert a vakcinák előállításához szükséges új termelőüzemek felállítása nagy kihívást jelent, írja a Wall Street Journal.

1959-ben így hangzott a Volvo indoklása: “a biztonsági övnek nagyobb értéke van szabadon hozzáférhető életmentő eszközként, mint profitforrásként.” Mondjuk úgy, nem tipikus magatartás egy nagyvállalattól, hogy lemond a várható nyereségről, csak azért, hogy ezzel életeket mentsen, ez inkább a kivételek közé tartozik. A gyógyszergyárak főhivatású életmentők, a dilemmájuk pedig nem kicsi...

Érdeklődéssel várom, végül mit mondanak Amerikától Kínáig, Németországtól Oroszországig, számukra most mi értékesebb: a profitforrás, vagy az emberi élet?