Mindig alábecsültem - Trump elismerte, hogy tudta, milyen veszélyes a koronavírus

Szenzációs könyvet publikált az amerikai újságíró veterán és egyben legenda, Bob Woodward, aki csaknem 50 évvel ezelőtt a Watergate botrány egyik kirobbantója volt és ezáltal elősegítette Richard Nixon elnök bukását.

Donald Trump már igen korán nagyon pontosan tájékozott volt a koronavírus okozta fenyegetésről - ezt fedte fel Bob Woodward.

trump.jpg

A kijelentés azért különösen szenzációs, mert az USA elnöke ezt maga mondja el egy hangfelvételen.

Bob Woodward az elmúlt hónapokban 18 alkalommal beszélt személyesen Trumppal, interjút készített a kormány más tagjaival, és összes információját összefoglalta egy könyvben, amely a következő napokban jelenik meg "Düh" címmel. 

A Washington Post és más lapok szerda óta apránként közzéteszik az első részleteket a könyvből.Trump valószínűleg azt remélte a Woodwarddal készített interjúktól, hogy elmondhatja véleményét a dolgokról, és így pozitívan ábrázolhatja elnöki tevékenységét.

Az eredmény ezzel határozottan ellentétes, mert Woodward keserű következtetést von le intenzív kutatásából: "Trump nem megfelelő ember az elnöki munkához".

Amint a New York Times idézi, február 7-én, a Bob Woodwarddal készített, hangban rögzített interjú során Trump elnök elismerte, hogy tudta: a koronavírus levegőn keresztül terjedhet, nagyon veszélyes és nehéz lesz visszatartani.

"Ez halálos dolog" - mondta az oknyomozó újságírónak."Csak belélegzi a levegőt, és ez így fertőz" - figyelmeztetett az elnök.

Annak ellenére, hogy nyilvánvalóan megértette a betegség súlyosságát és a fertőzés módszerét, a következő hónapban  az ország öt nagyvárosában nagygyűléseket tartott zárt térben, amelyeken támogatók ezrei vettek részt.

Trump heteket töltött azzal, hogy a nyilvánosság előtt hangoztatta: a koronavírus nem rosszabb, mint egy szezonális influenza. Az évszakok változásával „eltűnik” - ígérte február végén. "Nagyszerű munkát végzünk" - mondta március elején.

Miért kellett hazudni az amerikai népnek? Miért hazudik a világnak a néhány nappal később pandémiának nyilvánított járvány súlyosságáról?"

Mindig alá akartam becsülni" - mondta Woodwardnak március 19-én. - Még mindig alábecsülöm, mert nem akarok pánikot kelteni. "