IDŐJÁRÁS-ÖSSZETARTOZÁS-JELENTÉS

Időjárás-összetartozás-jelentés

mo_du_20130225.jpg

Amióta az eszemet tudom, a rádióban és a tv-ben mindig volt időjárás-jelentés. Hosszabb, rövidebb, körzeti, balatoni, budapesti, európai, továbbá régen a hajóvonták találkozásáról is hírt adott a rádió. Na jó, az utóbbi a vízállásjelentés volt...

A rádiózás összefonódott az időjárás-jelentéssel, mert például Franciaországban az Eiffel-toronyból sugárzott kísérleti adásokban 108 éve a pontos időt, a tőzsdei híreket és az időjárás előrejelzést mondták el, naponta kétszer.

Rádiótudósítóként az 1980-as években többször jártam Németországban, ahol a nyugatnémet televízió időjárás-jelentése mindig bemutatta, hány fok van Bonnban, Münchenben, Hamburgban, de azt is, hogy milyen az idő Berlinben vagy Lipcsében és Drezdában, tehát az NDK területén.

Minden nap, minden híradó végén ott volt ez a meteorológiai előrejelzés , vagyis minden nap leírták és elmondták a német városok nevét, keleten és nyugaton. Nincs szó valami eget rengető dologról, ámbár a dörgés és villámlás szerepelhet az időjárás-jelentésben, Csernobil idején például az akkori honvédelmi miniszter megfenyegette a kollégákat, hogy ha még egyszer sugárzó napsütés szerepel az időjárás-jelentésben, akkor löveti a rádiót...

1989 szeptemberétől lettem a Magyar Rádióban a Krónika vezetője, és hamarosan azzal kerestem meg a főnökeimet, hogy szeretném a Reggeli Krónika körzeti időjárás-jelentését kicsit bővíteni, mondjuk el, milyen lesz az idő, hány fok van Pozsonyban, Munkácson, Nagyváradon, Kolozsvárott, Szabadkán. Mert nyugodtan elmondhatjuk, hiszen ők is elmondhatják, hány fok van Budán, Szegeden, Győrben.

Némi hümmögés után a főnökök rábólintottak a dologra, és egy meglehetősen szimbolikus napon, 1989 október 23-a reggelén először hangzott el egy ilyen időjárás-jelentés.

Mint köztudott, ezen a napon kiáltották ki a Magyar Köztársaságot.

Voltak, akik azonnal irredentizmusról beszéltek, én meg mondtam, hogy könyörgöm, hogyan lehet egy időjárás-jelentés irredenta? Ki akadályozza meg a többi rádiót, hogy elmondják, hány fok van Pesten? Végül ebben maradtunk.

A körzeti időjárás-jelentés maradt, később több határon túli város polgármestere jelentkezett, hogy mondjuk el "őket" is, vagyis akár sikeresnek is mondható a vállalkozás. Talán azért is, mert több mint 30 éve minden nap elhangzik egy, vagy most már több hasonló időjárás-jelentés, hiszen pár év múlva átvették a tv-k, az interneten pedig teljesen természetes, hogy a térképen ott van szinte minden város a Kárpát-medencéből. Aztán jött az Európai Unió, és mindez természetessé vált, - mint ahogy egyébként az is...

Már több mint 20 éve nem dolgozom a Magyar Rádiónál, de büszke vagyok arra, hogy a mai, zaklatott médiavilágban egy tartós műsorszámot sikerült létrehozni, és talán azért is tenni valamit, amit nemzeti összetartozásnak neveznek.