VÍRUS ELŐTT, 1-BEN (második rész)

ccc.jpg

A világ megváltozott, és ehhez elég volt néhány hét.

Szinte senki nem foglalkozik a migrációval, mint Vírus előtt 1-ben (tavaly), hiszen a vírus lezárta a határokat. (A szerencsétlen menekültek persze ott vannak, ahol eddig.)

Nem tudni hová lett Gréta és mit gondol a világról, és a klímaválságról. (Valószínűleg ugyanazt.)

A hírekből eltűnt Szíria, az áldozatokkal, a bombákkal, a török és az orosz érdekekkel. (A tankok nem tűntek el.)

Hallott valaki Sorosról mostanában? Mi van vele? (Feltehetőleg karanténban van.)

A Brexit? Ugyan kérem, kit érdekel?

Megváltozott a világ, a vírus van mindenütt.

Másfél hete, március tizedikén elhangzott, hogy Matolcsy György szerint meg kell duplázni a hiteleket. Az MNB elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az idén meg lehetne ismételni a 2018-as és a 2019-es gazdasági növekedést, a 3 százalékpontos többletet az Európai Unióhoz viszonyítva.

Eltelt tíz nap.

"Ez a legnagyobb kihívás a második világháború óta."- mondta Angela Merkel.

Az amerikai gazdaság 14 százalékkal, az európai pedig 22 százalékkal zuhanhat a második negyedévben, ez pedig magával ránthatja a világot – figyelmeztetnek a JP Morgan elemzői. A magyar GDP az idén 5-6 százalékot is eshet, vélik az elemzők.

Több százezer, de akár egymillió új munkanélküli is lehet Magyaroszágon, írták magyar szakértők.

Bezártak a szállodák, leállt az Audi, a Mercedes, az Opel, bezárt az Ikea. Összeomlott a turizmus, a légiforgalom.

Drasztikus döntést hozott az OTP: nem ad fogyasztási hitelt a bank addig, amíg ki nem tudja dolgozni a kormány által megszabott kritériumoknak megfelelő terméket.

Az árak elszabadulnak, a tőzsdék bedőltek, a forint történelmi mélyponton, egy dollár volt már 337 forint is, az euró csaknem 360 forint. Unokabátyám, aki nem ma kezdte az üzletet, azt mondja: most kiderül, milyen drága volt az olcsó kínai munka és áru, hiszen a bedőlt, vagy olcsó európai cégeket nagyon könnyen felvásárolhatják a kínai állami befektetők...

A magyar kormány a vírusra tekintettel korlátlan ideig tartó rendeleti kormányzást akar, és ő akarja megmondani, ennek mikor legyen vége. (A tapasztalat azt mutatja, hogy a hatalom emberei ilyenkor nagyon bizonytalanok, és így inkább hagyják, hogy maradjon náluk a korlátlanság joga...)

A kérdés az, hogy másfél hete ebből mi volt a láthatáron?