Kétharmados cenzúra

img_2453_2.jpg

Kétharmados cenzúra

A CEU - Bibó István Szabadegyetem "Médiaszabadság Közép-Kelet-Európában - nézőpontok" című kurzusán ma Jávor Benedek tartott előadást, majd Hargitai Miklós, a MUOSZ elnöke beszélt arról, hogy egy friss hazai felmérés alapján a magyar újságírók mennyi cenzúrát tapasztalnak a mindennapokban.

Nos, amint a feliraton látható, a magyar sajtóban dolgozó (miután a felmérés névtelen volt, ezért a kormánypárti, "közszolgálati" és ellenzéki lapok munkatársai egyaránt részt vettek benne) újságírók mintegy kétharmada tapasztal a napi munkájában cenzúrát.

Ezt - mint a szabad, cenzúra nélküli magyar sajtóért dolgozó újságíró, rádiós és tévés - rémisztőnek, félelmetesnek és a szabadság számára halálosnak tartom. Halálosnak, mert azt már régóta tudni lehet, hogy cenzúra eltörlése nélkül nincs sajtószabadság, anélkül pedig nincs valódi szabadság.

Jávor Benedek arról beszélt, hogy az Unió nem érzékeli a halálos veszélyt, vagyis azt, hogy a médiaszabadság korlátozása, veszélyeztetése az Uniót magát sodorja veszélybe. Ennek ellenére e lisszaboni szerződésbe nem került külön passzus a médiaszabadság védelméről. Anno az amerikai alkotmány már az első módosítás nyomán rendelkezett a sajtószabadság védelméről...

De most nem az amerikai vagy az uniós sajtószabadságról van szó, hanem a magyarról, arról hogy 30 évvel a cenzúra eltörlése után megint a politika szerkeszti a lapot, a rádiót, a tévét, az online újságot.

Kétharmadosan.

P.S.

A képet engedéllyel teszem közzé, magáról a kutatásról teljes részletességgel kb. 3 hónap múlva várható beszámoló.