Egy részeg verekedés, a pillangóhatás és a Brexit...

Egy részeg verekedés okozta a Brexitet?

“For the want of a nail the shoe was lost, For the want of a shoe the horse was lost, For the want of a horse the rider was lost, For the want of a rider the battle was lost, For the want of a battle the kingdom was lost, And all for the want of a horseshoe-nail.” ― Benjamin Franklin

sargas_pillango.jpg

A pillangóhatás a káoszelmélet része. Az alapelv az, hogy egy kaotikusan viselkedő rendszerben a kezdeti feltételek apró változásai a véletlenek révén nagyban megváltoztathatják a rendszer hosszútávú működését.

Az elv népszerű megfogalmazása szerint „egy pillangó egyetlen szárnycsapása a Föld egyik oldalán tornádót idézhet elő a másikon”. Edward Lorenz tanulmánya szerint „egy meteorológus megjegyezte, hogy ha az elmélet helyes, akkor egy sirály egyetlen szárnycsapása örökre megváltoztatná az időjárás folyamát”. Lorenz későbbi beszédeiben a pillangó szót használta a sirály helyett.

Mások szerint a pillangóhatás alapja Ray Bradbury 1952-ben íródott „Mennydörgő robaj" című sci-fi novellája, amelyben egy távoli múltba történő időutazás során egy véletlenül elpusztított pillangó hatására az amerikai politika gyökeresen megváltozik.

A pillangóhatás felismerésének jelentősége, hogy a bonyolult rendszerek, például az időjárás vagy a tőzsde változásait nehéz belátható időn belül megjósolni... 

Egy angol gyermekvers ezt a hatást már korábban is illusztrálta:

„Egy szög miatt a patkó elveszett; a patkó miatt a ló elveszett; a ló miatt a lovas elveszett; a lovas miatt a csata elveszett; a csata miatt az ország elveszett - máskor verd be jól a patkószeget!”

Az idézet Benjamin Franklintől, a villámhárító feltalálójától, az Egyesült Államok egyik alapító atyjától számazik.

Nos, 2012-ben Londonban egy Eric Joyce nevű, nem túl ismert, ún. "hátsópados" munkáspárti parlamenti képviselő nagyon berúgott az Alsóházban. Késő estére annyira részeg lett, hogy üvöltözve nekiesett a konzervatív képviselőknek, azzal, hogy, hogy „túl sok átkozott tory van itt”, végül négy rendőr fékezte meg a verekedőket, és Joyce  a dutyiba került. 

Ez a váratlan esemény felforgatta a Munkáspártot, botrányhoz és új pártelnök választásához vezetett.

Ekkor lett az euroszkeptikus Jeremy Corbyn a Munkáspárt elnöke, akit sokan személy szerinti felelősnek tartanak a Brexitért.

Joyce a BBC szerint elmondta, hogy tisztában van a pillangóhatás elméletével: „Mindig felfogtam, mit tettem. Nagyban hozzájárultam az Egyesült Királyság politikájának alakításához, és ez szörnyű, lehangoló és pusztító pillanat volt, és azt hiszem, ha az emberek megpróbálják  megérteni, hogyan alakultak ezek a dolgok, és hogyan kerültünk oda, ahol vagyunk, akkor ez elég érthető magyarázat.”

And all for the want of a horseshoe-nail.

P.S.

"A pillangóhatás felismerésének jelentősége, hogy a bonyolult rendszerek, például az időjárás, a politika vagy a tőzsde változásait nehéz belátható időn belül megjósolni. Ez azért van, mert bármely véges modell, ami megpróbál szimulálni egy rendszert, kénytelen elhagyni valamennyit a kezdeti tényezőkből – például amikor az időjárást szimuláljuk, nem vehetjük figyelembe az összes pillangó szárnycsapásai által keltett szelet..."