Felesleges tudás mindenkinek, avagy sportszerű lett volna lelőni Hitlert?

Van olyan tudás, amelyre látszólag nincs semmi szükség ahhoz, hogy a mindennapokban, a munkában vagy a kutatásban használjuk, de néha nagyon jól jön. Ez itt a felesleges tudás, mindenkinek, elég régóta gyüjtögetem ezeket a kicsi, érdekes, de látszólag felesleges történeteket ahhoz, hogy most megosszam veletek.

Sorozat lesz belőle, készüljetek fel...:)

giliszta_k.jpeg

Adó

Faradayt, a híres feltalálót és fizikust angol politikusok kérdezték arról, hogy milyen gyakorlati haszna lehet majd az elektromosságnak. A válasz: egyelőre nem tudom, de biztos. hogy később meg tudják adóztatni...

Lágyfagylalt

Margaret Thatcher 31 évvel azelőtt, hogy miniszterelnök lett, egy vegyészcsapattal együtt feltalálta a lágyfagylatot... Vajon mit talált fel egyik utódja, Cameron? A Brexittel a mini Angliát??

Hitelkártya

1887: Az amerikai sci-fi író Edward Bellamy Visszapillantás című regényében írta le először a hitelkártya szót. Bellamy regényében a kártya kartonpapírból készült, és ez volt az elképzelt társadalom fizetőeszköze. Bellamy kártyáját azonban némileg másképp használták a könyv szerint, mint manapság: minden fizetés alkalmával egy darabot levágtak belőle, míg végül semmi sem maradt a kártyából...

Az első hitelkártyát 1924-ben a Western Union Petroleum Corporation dobta piacra. Kezdetben csak a cég partnerei kaptak ilyen kártyát. Az áttörést a "Diners Club" kártya jelentette 1949-ben, és a mai napig a Diners a leggyakoribb hitelkártya-szolgáltató az Egyesült Államokban. Hogyan jött az ötlet? Az alapító, Frank McNamara ült egy üzleti ebéden egy steak house-ban, amikor észrevette, hogy a pénztárcáját otthon hagyta és nem tudott fizetni…

Meteorit

Úgy egy a 765 millióhoz a valószínűsége annak, hogy egy embert eltaláljon egy meteorit. Ez jóval kisebb annál, mint hogy az embert villámcsapás érje, állítja egy tanulmány...

Emberi energia

Ha egy átlagos tömegű felnőttet teljesen átalakíthatnánk energiává - az ismert e = mc² képletnek megfelelően – akkor mintegy két billió kilowattórányi energia keletkezhetne belőle. Ez egy ún. Byblis típusú atomerőmű 175 évi teljesítményével egyenlő.

A gazdaság szórakozott professzora

Dr. Adam Smith (1723-1790) klasszikus példája volt a szórakozott professzornak. Egyszer állítólag tealevél helyett egy darab kenyeret forrázott le forró vízzel, majd kijelentette, hogy ilyen rossz teát még életében nem ivott.

A skóciai Edinburgh egyik látványossága volt, amint félig felöltözötten, mintegy transzban rótta az utcákat, és különleges, affektáló hangon hevesen vitatkozott magával, miközben jellegzetes "féregmozgásával" haladt előre. Egyszer, amint így társalgott magával, belegyalogolt egy cserzőlével teli gödörbe.

Mivel tökéletesen alkalmatlan volt a házasságra, egész életében anyjával élt. Ennek a bájosan zűrös alaknak jutott a feladat, hogy intellektuálisan rendet rakjon a gazdaság és mindennapi életünk működésében... Fő műve: A nemzetek gazdasága :)

Lassú felismerés

A szemüveg ismert történetének első 500 évében, a 13. századtól a 18. századig a látásjavító eszközt vagy az orra csíptették, vagy még inkább egy fogantyúval tartották a szemek előtt. Csak a 18. század közepétől terjedt el az a módszer, amelyet a francia optikus, Marc Mitouflet Thomin elsőként a drótkeretes szemüvegekkel alkalmazott, vagyis hogy a szemüveget szárakkal a fülekre helyezte.

Számmisztika

Charles Darwin valamilyen oknál fogva szinte szerelmese volt a számoknak. Egyik tanulmányában egy Anglia déli részén lezajlott geológiai folyamat időtartamát 306.662.400 évben határozta meg. Ezen kívül azt írta, hogy az angol termőföldben egy acre, vagyis mintegy 4000 négyzetméternyi területen átlagosan 53.767 giliszta található.

Ehhez képest szinte mértani pontosságú az a meghatározás, hogy hány angyal fér el egy tű hegyén... Persze azért azt a lehetőséget se zárjuk ki, hogy ő tudta jól…

Mark Twain és a New Deal

A New Deal Franklin D. Roosevelt amerikai elnök politikájának elnevezése volt. Az 1932-es választási kampányban Roosevelt új irányvonalat ígért, és a gazdasági világválságból való kilábalást a folyamatokba való állami beavatkozással akarta elérni. Néhány rendelkezését a Legfelsőbb Bíróság érvénytelenítette, de a New Deal jelentős és hosszan tartó hatást gyakorolt az amerikai gazdaságra, társadalomra.

A New Deal fogalmát azonban Roosevelt, és így a világ is Mark Twainnek köszönheti. A fogalmat ugyanis az amerikai író találta ki, és használta az „Egy jenki Artúr király udvarában” című könyvében, 1889-ben.

Nem sportszerű Hitlert lelőni...

1939-ben a berlini brit nagykövetség katonai attaséja, bizonyos Noel Mason-Macfarlane azt javasolta londoni feletteseinek, hogy lövessék le Adolf Hitlert. Kigondolta azt is, hol és mikor történjen a gyilkosság: A tett időpontja Hitler születésnapja lett volna, a merénylőnek Mason-Macfarlane lakásából kellett volna egy mesterlövész puskával tüzelnie.

A brit külügyminisztériumban elutasították a tervet, mondván: „ez nem lenne sportszerű”...

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK...