Az Abszurd Rendeletek Hivatala, - fiam, ez Pölöske!

img8896-1054x677.jpgPölöske egy kis zalai falu, Göcsej határán, ott, ahol Göcsej mindig a másik faluban kezdődik, közvetlenül a Principális-főcsatorna, a helyiek szerint a Kanális mellett. Ez az én szülőfalum, ahol 14 éves koromig szinte minden nyaramat eltöltöttem.

(A szomszéd faluból, Búcsúszentlászlóról származó humorista, bizonyos Bödöcs nemrég pejoratív kontextusban említette a pölöskeieket, ezt természetesen visszautasítjuk, a sanghaji nénikéjét, aki táncosnő volt, azt...). 

Pölöskeit csak pölöskei szidhat, na.

Nagyszüleim és szüleim egyaránt pölöskeiek voltak, de aztán aki tehette, eljött a faluból. Keresztanyám, egyben nagynéném, ha valami zavaros, áttekinthetetlen, érthetetlen vagy ostoba dolgot akart egy szóval jellemezni, csak annyit mondott kissé emelt hangon: Fiam, Pölöske!

Vagy csak annyit: Pölöske!

Ezáltal Pölöske új értelmet nyert, összefoglalóan helyettesítette azt, amit néhány évtizeddel korábban csak sötét Zalának mondtak a szomszéd megyék lakói.

Igazán nem akarok megbántani senkit a falu mostani lakosai közül, és elnézést kérek, hogy a keresztanyám régebbi értelmezését használom, de egy kormányrendelet hozta ezt ki belőlem.

A rendelet a következőt mondja ki: stratégiailag kiemelkedő jelentőségű gazdálkodó szervezet a csődbe ment szigetszentmiklósi fociklub. 

Szögezzük le, ez világszenzáció! A Hülye Járások Minisztériuma után, amely a Monty Python csoport egyik, szinte felűlműlhetlen leleménye, létrejött az Abszurd Rendeletek Hivatala a magyar kormány kebelén belül.

Izlelgessük: Kormányrendeletben. Stratégiai fontosságúvá nyilvánítva. Egy megyei, csődbe ment fociklubot. Sőt, egy csődbe ment megyei klubot, amely azért ment csődbe, mert stadiont épített, 3,5 milliárd forintért. Állami pénzből természetesen. Eltérített adóforintocskákból. De miért is? Csak nem azért, mert egy befolyásos ember lakik a stadion mellett, és az nem lehet, hogy ha a többiek stadion mellett laknak, akkor neki ne legyen rövidke sétaidőn belül saját stadionja?

Ezek után vajon mi a stratégia? Mi a fontosság? Mi takar az, hogy kiemelkedő? Arről nem is beszélve, hogy gazdálkodó szervezet... Mi a szavak jelentése? Mi az értelme?  

Keresztanyám azt mondaná: Fiam, Pölöske!

(Még egyszer elnézést kérek a pölöskeiktől, ráadásul Szigetszentmiklós Pest megyében található...) 

P.S.

De nem, nem, mégsem! Pölöskén nem építenének stadiont, régen is a réten játszottak, és most is tudnának ott focizni, persze soha nem is lesznek stratégiai fontosságúak...

Vagy mégis? Hiszen egy stratégiai fontosságú miniszter, zalai gyökerekkel most bizonyítja, hogy a sötét Zala országos befolyásra tör.

Az egész ország egy nagy Pölöske...