A MARGIT

 margit.jpg

 

Margitnak jó szezonja van. Kedd este volt a Marcziban a Margit film bemutatója, a film róla és a Szindra Studióról szól. A napokban több tv is forgatott az új darabról, a Jó estét nyár, jó estét szerelemről, amelyet ő rendezett.

Nemrég a Forbes Magazin írt róla: "Margitosok – így nevezik magukat azok, akik Földessy Margit stúdiójába jártak vagy járnak. Mozogni, táncolni, beszélni, rögtönözni, énekelni és verset mondani. De leginkább együtt játszani."

A napokban a Kossuth Rádióban lesz szó erről a különleges stúdióról és különleges névadójáról.

Margitnak szezonja van és megérdemli!

Földessy Margit színészcsaládban nőtt fel, édesanyja Komlós Juci. 1985-ben alapította meg a stúdiót, amely ma a Szindra nevet viseli, és szinte minden idejét ezzel tölti.

A Margitfilm tempósan készült, a harmincadik évfordulóra tervezett mozi csak most, négy esztendő múlva lett kész.

Ha a studió lényegét akarja megfogalmazni az ember, talán ez a két szó a legmegfelelőbb: szabadság és szeretet. A személyes hangvételű filmben (a rendező maga is húsz évet töltött a stúdióban) Margit, aki a játék, a játékos személyiségfelfedezés, fejlesztés és építés talán legkorábbi hazai úttörője, beszél az életéről, a módszerről, a nevelésről, a margitos létről, a „második otthonról”.

Hogyan lehet a mindenkori oktatáskultúrától eltérően, radikálisan más gyermekfoglalkozásokkal, színházpedagógiával működni? Margitnak van egy saját szigete, ahol a legfontosabb a gyerek, a fiatalok belső szabadsága, és ez korábban sem volt, és még ma sem beilleszthető az oktatási rendszerbe. Kár, hogy foglalt a név, bár...

Évekkel ezelőtt történt. Dorkával autóztunk Pesten, a Nagykörúton, Budára tartottunk a margitos foglalkozásra.

A nyolcéves megkérdezte: ugye apa, a Földessy Margit hídon kell menni?

Persze Dorka, persze, hogy azon...