A Deák és a Kossuth rokonság együtt sétál...

2003-ban volt a Deák bicentenárium, nekem támadt az ötletem, hogy jöjjön össze a rokonság, mert hasonló találkozót száz évvel korábban tartottak. Söjtörre össze is gyűlt több mint 40 ember, jöttek Németországból, sajnos az amerikai rokonok nem érkeztek meg, de így is nagyon hangulatos nap kerekedett.

Deák László javasolta, hogy kibővítve folytassuk a találkozókat, és az 1848-as történelmi családok közül a Kossuth, a Deák, a Batthyány és a Széchenyi család képviselői minden márciusban sétáljanak közösen.

Tizenévvel ezelőtt tehát a Kerepesi temetőben márciusi sétára indultunk, a Deák és a Kossuth rokonság tagjai, sajnos a Széchenyiek és Batthyányiak nem jöttek el. A temető igazgatósága kinyittatta a mauzóleumokat, az igazgató elmesélte a történetüket, virágot vittünk, énekeltünk, egyszer még Dévai Nagy Kamilla is eljött, és gitározott, énekelt.

Három vagy négy alkalommal sétáltunk beszélgettünk, nézegettük, hogyan építették külön-külön az emlékhelyeket, hogy még véletlenül se, sírjaikban se keveredjen a Kossuth és a Deák hivek tábora...

Aztán egyszer csak vége szakadt a sétáknak, igazából nem tudom miért, de kár érte.

Azt gondoltam, mégis meg kellene örökíteni a dolgot, így a Duna Tv-nek Katona Tamással leforgattuk a Három mauzóleum című opuszt, fiumei-c3bati-sc3adrkert-p1200189-dec3a1k-mauzc3b3leum.jpgjobb időkben talán elő is keríthető az archívumból.