Mintamókus Nagy Testvére

2018-ban hazánkban a hatalom korlátlan felhatalmazása eredményeként a focisták 500 millióig adókedvezményt kapnak, az ételosztást viszont megadóztatják, a kaszinók bevételei pedig logikusan adómentesek.

A színházak nem kapnak automatikusan közpénzt, csak a fociklubok. Melózni akármennyit lehet, sőt, kötelező lesz annyit túlórázni, amennyit a cég akar, de két ember az utcán ne politizáljon, mert az bejelentés nélküli gyűlés. Amúgy otthon se politizáljon, ha szabad kérni...

A hatalom számára mára minta lett a kínai modell, ott mostanra ismét egy erős (kommunista) hatalom alakult ki, egyszemélyi vezetéssel. A legújabb pekingi módszer egy olyan társadalmi értékelőrendszer bevezetése, mellyel értékelni lehetne az összes állampolgár viselkedését, és amely révén jutalmazni, illetve büntetni lehetne az embereket a viselkedésük és a gondolkodásuk alapján.

A tervek szerint Peking 22 millió lakosát számos egy, minisztérium és hatóság adatait tartalmazó adatbázis alapján fogják egyesével értékelni, és akiknek az életmódját és viselkedését megfelelőnek találják, azokra számos könnyebbség várhat majd a mindennapokban, míg szankciókra számíthatnak azok, akiket a kormányzati AI a nem megfelelő sorokba oszt be.

A pekingi rendszerben lesz egy feketelista is, melyre az állam szerint megbízhatatlan elemek kerülnek, ők pedig egyetlen lépését sem fognak majd tudni megtenni az előterjesztés szerint, amiről a Bloomberg számolt most be, ennek nyomán pedig a 444.hu Hogy ez pontosan milyen nehezítéseket jelent majd a listázottak számára, azt egyelőre nem tudni.

Az eddigi ismert kínai kísérleti modellekből tudni, hogy a rossz értékelést kapó személyektől például olyan alapvető szolgáltatásokat tagadhatnak meg, mint a busz-, vonat- és repülőjegyvásárlás, és ezek az emberek nehezebben férhetnek hozzá különféle állami szolgáltatásokhoz is.

Persze ettől még élnek Kínában emberek, csak az a kérdés, hogy meddig tűrik a Nagyon Nagy Testvér mindent látó szemének fürkészését? Ez a kérdés nálunk persze fel sem vetődik, a mi Nagy Testvérünk azt csinál, amit akar , vagy amit Moszkvából mondanak neki.

A túrós palacsinta pedig nem robban, a gulyáskommunizmus is kitartott az utolsó pillanatig, Abszurdisztán Vejedelemsége pedig a legszebb napjait éli, Mintamókus a Várban.