Szómágia, avagy nincs populizmus!

Senki nem szereti, ha demagógnak nevezik. A felnőttek többsége tisztában van azzal, ha valakit demagógnak neveznek, akkor sértegetik az illetőt.A demagógia ugyanis a lexikon meghatározása szerint,  - a görög δημος (demos, nép) és αγωγειν (agógein, vezetni) szavakból-, a retorika azon fajtája, amely az érzelmekre és az előítéletekre próbál hatni és tetszetős, részigazságokon vagy irreális elképzeléseken alapuló politikai programokat árusít.

Aki demagóg, az "olyan tanokat hirdet, amikről tudja, hogy hamisak, olyan embereknek, akikről tudja, hogy idióták", írta egy humorista, de ez nem vicc.

Módszerei között ott van az összehasonlíthatatlan mennyiségek párhuzamba állítása, vagyis az almát a körtével, vagy az úritökkel hasonlítja össze. Hamis szaktekintélyekre hivatkozik, vagy velünk, vagy ellenünk lehetsz, állítja, és csak az ő álláspontja lehet helyes.

Démonizálja ellenfeleit, aki ellene van, az csak nagyon gonosz lehet. Szóval a demagóg, az ógörög népvezető nem pozitív figura, és nem is az, több mint 2000 éve.

De mi történik, ha a politikai marketing átkereszteli a demagógót mondjuk populistának, a görög helyett a latinból véve a nép kifejezést? Ez kb.olyan, ahogy a portás beléptetési menedzser lett, attól még ugye portás maradt. De az új csomagolás a mai világban igen sokat számít, a módszereket el is takarja a fényes szózuhatag, vagyis a populista demagóg maradt, csak a más lett a neve.

Ha tovább megyünk, és azt vizsgáljuk, hogy a huszadik században kik voltak a liberalizmus esküdt ellenségei - nota bene liberális/szabadelvű politika nélkül nem beszélhetünk modern Magyarországról és Európáról sem-, akkor látjuk, hogy a liberalizmust szinte egyformán gyülölték a kommunista, a fasiszta rezsimek és a nácik, de még az anarchisták is. Ennek tudatában mit kezdjünk az illiberalizmussal?

Vagyis:

nincs balliberális, nincs illiberális, nincs populista.

Van zöld, van szociáldemokrata, van szocialista, van liberális, van keresztényszociális, van szindikalista, van szimplán demokrata, de balliberális nincs...

Van autokrata, van abszolutista, van faszista, van fasiszta, van kommunista, de illiberális nincs.

Van demagóg, van hazudozó, van csúsztató, de populista nincs.

P.S.

A faszizmus kifejezés nem sajtóhiba, nem elírás, hamarosan kifejtem, mire gondolok.