Zsugorodik, növekszik

Kelet-Európa zsugorodik, Nyugat-Európa növekszik. A kelet-európai népesség csökkenésének fő oka a kivándorlás. A Bécsi Demográfiai Intézet becslései szerint 1990, vagyis a vasfüggöny eltűnése óta 12-15 millió kelet-európai hagyta el a hazáját nyugati irányba.

A népesség csökkenése Lettországban a legnagyobb, ott 1990 óta 27 százalékkal élnek kevesebben. Az EU-csatlakozás 2004-ben nyitotta meg kapuit a munkaerőpiacon a fiatalabb, jól képzett és mobil munkavállalók számára.

Bár saját országuk gazdasága is nőtt, 2004 után gyorsan fejlődött, a fiatal lettek nem értékelik államuk vonzerejét. Tudomásul kell venni a keleti és nyugat-európa közötti különbségeket: a dánok pl. 25 eurós bruttó óránkénti átlagbérért dolgoznak, a lettek pedig 3 euró 35 centért, írja a Neue Zürcher Zeitung.

Ez a valódi migrációs forradalom, amely átrendezi Európát, nem az iszlám bevándorlás. A szerzővel nyilván lehet vitatkozni, azonban a 12-15 millió ember egészen biztosan komoly átalakítást végez Nyugaton, vagyis ott a helyzet nem változatlan...